Математикът проф. Николай Витанов даде кратка информация за пандемията и войната за 4 юли. Ето какво написа той в личния си профил във Фейсбук: 

Кратка информация за пандемията и войната за 04 юли 2022 г.

Най-напред, както винаги: който смята, че тази информация, която давам, не е полезна или е фалшива, да не я чете. Игнорирайте я, тя не е за вас. Тя е за тези, които смятат, че е полезна.
Сега по същество.
 
Както винаги, първо пандемията, после войната.
Караме по технологията за оценка и прогнози, както всеки ден.
Това са числата. Ако ви е еднообразно, не го четете.
 
Сценарият „Синьо лято“ се очаква да е стабилен до ниво на 14-дневната заболеваемост 150 на 100 000. В момента 14-дневната заболеваемост е 74.42 на 100 000. Очакванията са сценарият да няма проблеми със стабилността до 15 юли.
Докарахме си лятната вълница. В Гърция изтърваха Омикрона. Търчим като изтървани на почивка там. Логично – вносът върви, броят на случаите бавно расте, въпреки съпротивата на системата. Вълницата е налице.
 
Проверка на ситуацията с пандемията днес
1. ОТКЪДЕ МОЖЕ ДА СИ ВНЕСЕТЕ НЕЩО? От Гърция и западна Европа. Там
модифицираният Омикрон си бушува. Ето оттук можете да си внесете нещо. Внимавайте.
Пиша си аз, но никой не внимава.
Поддържането на сценария "Синьо лято" вече е ваша работа. Мерки няма. Сценарият е проектиран да е стабилен 90 дни. АКО НЕ СИ ВНЕСЕТЕ НЕЩО. Ако си внесете нещо, може
 
да дестабилизирате сценария. Внасяте си.
Какво се очаква - около ден 60-ти на сценария (около 15 юли) се очаква струпването на туристи по българското Черноморие и смесване на български със западни туристи да има последствия. Както да има последствия и вносът на вирус от чужбина.
 
А стабилен ли е сценарият „Синьо лято“?
Да, сценарият "Синьо лято" е стабилен - ден 50. Този сценарий е - караме си спокойно лято. Цел - да го държим стабилен 3 месеца (90 дни) за да няма проблеми през лятото.
 
Сценарият е стабилен и ще остане такъв и през тази седмица.
2. Общата обстановка - Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 96 дни след края на извънредната епидемична обстановка.
 
Да видим числовите доказателства за това.
3. Базовото репродуктивно число - днес е 1.00.
На 1.00 е, значи заразата нито се свива, нито расте. Очакванията са числото полека да надмине 1.00. Далече сме още обаче от дестабилизация на „Синьо лято“.
 
3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространие.
Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение
За страната - 0.15
София-град - 0.21
Пловдив - 0.13
Бургас - 0.20
Варна - 0.20
По южните граници
Благоевград - 0.11
Кърджали - 0.16
Смолян - 0.17
Хасково - 0.10
Ямбол – 0.13
Знаем си:
1. Критична стойност за запалване на дифузно
разпространение - 1.00
2. Над 1.00 - дифузно разпространение
3. Под 1.00 - дифузната разпространение спира или съвсем го няма.
Днес, както се очакваше - няма проблеми. Индексите са далеч под 1, няма дифузно разпространение.
За страната, индексът е около 7 пъти под критичната стойност. Засега, причини за безпокойство няма. Но трябва да сме внимателни. Индексът расте
Тук стандартното предупреждение – като надхвърлим 1000 нови случая на ден, добре е да сте с повишенио внимание и да избягвате места, където се събират много хора за дълго време.
 
Планът за блокиране на разпространението на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи. Вече 96 дни. Да видим колко ще издържи. Планът е да издържи 100 дни. Ще издържи.
 
Какво ни казват индексите. Индекса за страната е 7 пъти под критичната стойност. Има повишение на индекса в големите градове и по южната граница. Това показва, че вносът на вирус от юг и от западна Европа тече, но това засяга повече големите градове, където има и повече пътуващи.
По морето
 
Виждате какво е по морето. Варна - 5 пъти под критичната стойност, Бургас - 5 пъти под критичната стойност.
Стойността за Добрич е 0.22. Тук – към 5 пъти под критичната стойност.
 
Спокойно е. Писах ви – юли ще почне спокойно. Така и става.
Защо ли следя особено южните граници? Като погледнете още на юг - Гърция - и ще се сетите. Внимавайте там - Омикронът е изтърван, а сезонът върви.
У нас по южните граници обстановката все още е спокойно. Граничните области кротуват. Индексите там полека почват да растат. Което показва, че вносът от Гърция започва да нараства.
За сведение - индексите в още няколко области
 
Видин - 0.08
Враца - 0.15
Габрово - 0.15
Кюстендил - 0.09
Ловеч - 0.07
 
Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.
Както виждате, засега проблеми няма. Обстановката вътре в страната, където са по-малките области, е спокойна. Там преживяват вълницата добре. Няма дифузно разпространение на вируса. Никъде из страната. Това е добре.
Караме нататък.
 
3. Проверка за препълненост на болниците. ТОВА Е ВАЖНО. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол. Заетостта на леглата е десетки пъти под максималния капацитет.
 
Очакванията са да започне леко повишаване на заетостта. Но заетостта е толкова ниска, че не се очакват проблеми не само за тази седмица, но и до средата на месеца, че и до края на месеца, че и до края на лятото.
Да ви пиша тук. Когато „Синьо лято“ се дестабилизира, ще започнем да гледаме по- подробно върху заетостта на болниците. Ако здравната система е в кондиция, може и да се размине без мерки. Следващият сценарий ще се казва „Празни болници“. Той ще е валиден докато заетостта на интензивни легла и на неинтензивни легла е под 50% от максималната.
 
Това е сценарият, който ще е до края на летния сезон. И той ще ни гарантира относително спокойно лято въпреки очаквания четирицифрен брой нови случаи на ден.
 
4. Проверка за тотален локдаун. Какво беше това тотален локдаун? Сценарий "Синьо лято" е стабилен. Никакъв локдаун не се очаква. Държим така и няма да има проблеми. Като дойде „Празни болници“ пак няма да има локдаун. Тъй, че, спокойно. Никой няма да ви затваря. Празни болници – няма локдаун.
5. Проверка на смъртността. Сведена е до едноцифрено число на ден. Дните, в които е двуцифрено число вече са много малко. Това е равновесната точка за лятото. Смъртността до края на стабилност на Синьо лято и на Празни болници ще е ниска.
 
6. Заключение от проверката - и днес, 96 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е спокойна. Сценарий "Синьото лято" е стабилен, здравната система се справя с проблемите, целта - лятото да е спокойно, все повече се постига.
Дифузното разпространение засега е добре угасено.
 
Прогнозата я знаете- това ще продължи. Юли месец почва спокойно, както се и очакваше. Спокойствието се очаква да продължи, болниците няма да се напълнят.
 
ПАЗЕТЕ “СИНЬО ЛЯТО“. ВНИМАВАЙТЕ В ГЪРЦИЯ.
7. Днес – картата на прогнозната 14дневна заболеваемост. Има промени. Очаква се обстановката във София-град да се влоши. И още една област отиде в червено. Доста очаквано беше това. И другата област под нея се очаква да стане стане червена. Логично – срупване на много хора на едно място. Но като цяло обстановката в страната е спокойна.
 
С ДВЕ ДУМИ
1. ДОЙДЕ ЛЯТНА ВЪЛНИЦА
2. ПРИ НАД 1000 НОВИ СЛУЧАЯ НА ДЕН Е ДОБРЕ ДА СТЕ С ПОВИШЕНО ВНИМАНИЕ.
3. ЗАСЕГА ПРИЧИНИ ЗА БЕЗПОКОЙСТВО НЯМА.
4. ТРЪГВАМЕ ОТ МНОГО НИСКА БАЗА. ОБАЧЕ МЕРКИ НЯМА И ВАКСИНАЦИЯТА Е НА НИСКО НИВО (КОЕТО ВИ БЕШЕ ПРЕДСКАЗАНО СВОЕВРЕМЕННО И ОТЧЕТЕНО ПРИ МОДЕЛИРАНЕТО).
 
Сега за войната.
 
1. Тук не е място за леене на чувства, а за информация за резултати от анализи на основата на математическа методология. Кой крив, кой прав, обсъждайте на друго място.
 
Тук - технически анализ на това, което става по фронтовете на войната.
Гледната точка тук е тази на Бисмарк - националният интерес. Чий национален интерес - нашият национален интерес, а той е да знаем точно какво става, да си правим изводите и да вземаме навреме мерки, за да не сме изненадани както винаги от международната обстановка.
На който не му харесва - да не чете. Информацията е за тези, които я смятат за полезна.
Така. Сега по същество.
 
Сражението за Словянск - Краматорската агломерация. Върви си, но горещата точка в момента е далеч от тези две града, въпреки, че е свързана с това сражение битка. Руското настъпление върви полека. Концентрираме се върху това сражение и гледаме какво става от 4-те посоки.
1. От север.
 
1.1. Руснаците прехвърлиха достатъчно техника на брега на река Северски Донец, където са Словянск и Краматорск. З
1.2 Руската армия атакува първата отбранителна линия на Словянск-Краматорската агломерация – линията Краснополие-Сидорово-Маяки - Карловка – Райгородок. Сидорово падна. Има опаснаст линията да бъде пробита. Но още се държи.
1.3 Зад този линия има втора отбранителна линия - Новониколаевка - Глубокоя Макатиха – Селезньовка. Тя още не е достигната.
2. От изток
 
2.1. Боевете за Лисичанск. Лисичанск е превзет. Както и очаквах. Генерал-юрдеците и маршал-рецензентите от Ганковото кафене се чудят какво да кажат. Нека аз да им кажа нещо. Оставете си сантиментите настрана и правете хладнокръвен анализ на ситуацията без чувства. Ако искате да прогнозирате вярно.
Иначе ви чакат още такива неприятни ситуации, в които ревете като диназоври срещу Витанов, а накрая той пак излиза прав. Не се ловете на това, че руснаците са се махнали от Змийския остров. Не се ловете на това, че Украйна обстрелва руски градове. Тези неща са с пропагандна цел.
 
Виж, ако украинската армия стовари гарнизон на Змийския остров и го задържи месец, тогава вече това ще се брои като съществен успех. Вместо да използват ракетите си на фронта, украинците стрелят по руски градове с пропагандна цел. Казват на мечката, че още дишат. Мечката си записва.
 
Тепърва ще научаваме какви са били украинските загуби в сражението на Североденецк – Лисичанск. Огромни са. Курбанясани украински войничета. Накрая какво – героично бягство. Няколко бригади по-малко за отбраната на Словянск и Краматорск.
 
2.2. Линията Северск – Соледар – Бахмут
 
Това е, каквото е следващото за атака. Северск прикрива най-прекия път към агломерацията Словянск - Краматорск. Украинците затова струпват сили там. В Бахмут също има доста украински части. Слабата точка на тази линия е Соледар. Ако руснаците го превземат, ще прекъснат взаимодействието на украинците от Бахмут и Северск.
 
Така, че, очаквам силен натиск върху Соледар след падането на Лисичанск. Руската армия е на 5-6 километра от покрайнинините на Бахмут. Очаквам съвсем скоро там да започнат тежки битки. Украинците са натъпкали града с техника, която е в жилищните квартали. Забранено е, но не е отменено. Чакат се тежки разпушения там. Юрдеците и маршал-рецензентите от кафенето нищо не чакат. Те имат друга задача – трябва така да реват срещу Витанов, че да разцепят връх Джомолунгма. Карпатските мечки стоят чинно и си водят записки как се реве.
 
Из дневника на карпатската мечка: „...Лисичанск падна. Витанов пак позна. Трябва да бързам за семинара. Днес ревът срещу Витанов ще е огромен. Обадих се на Джомолунгма. Той трепери – днес може и да го разцепят с този рев.....“
3. От юг
 
3.1. Линията Торецк - Константиновка-Дружовка
Тези два града трябва да бъдат превзети за ефективно обкръжаване на агломерацията Словянск – Краматорск. Падне ли Дружовка, руската армия ще бъде в покрайнините на Краматорск. Цел търва тук – Торецк. Много е близо да Горловка.
4. От запад
 
Тук все още няма руски натиск и украинските войски могат да получават снабдяване и подкрепления. Руснаците трябва да отрежат тези пътища, ако искат да превземат Словянск и Краматорск. А те искат. Следователно чакаме да предприемат нещо по въпроса.
 
Математиката ни казва, че голямото сражение за Словянск и Краматорск е това, което ще ни привлича вниманието през месец юли. Може да отиде и август. Двете страни струпват големи сили там. Виждате, че сражението ще е дълго и ще мине през доста градове. Както много отдавна съм ви писал – това е решителното сражение за тази война. Загуби ли Украйна тук, губи Донбас.
По другите части на фронта
 
1. Украинската армия не може да се организира за мащабна контраофанзива. Причините са и обективни – голямо превъзходство на руснаците в артилерия и във въздуха.
 
2. Опитите за украински контраофанзиви
2.1. Митът за новосформиращата се победоносна армия в Западна Украйна, която ще разбие руснаците чрез конвенционални западни оръжия. Четете думата конвенционални и се сещайте защо това е мит. Няколко ядрени заряда и великата армия ще замине в историята при тази на Наполеон. Но за пропагандни цели – бива.
 
2.2. Боеспособните украински части намаляват бързо, остава пушечно запасняшко месо. Писах ви, пиша ви пак – очакванията са за огромни украински загуби в жива сила. Те вече не се и крият. Загубата на половин до една батальонна тактическа група на ден не може да продължава вечно.
 
2.3. Независимо от това, дали каузата ти е правилна или не, артилерийското превъзходство на противника ще те прегази. Дори всеки украински войник да се бие за трима, без тежка техника нищо няма да стане. А достатъчно тежка техника няма.
2.4. Контраофанзивата около Харков.
 
Към Изюм - нищо. Към руската граница – нищо. Напротив руснаците полека напредват. Но
украинците пак говорят за контраофанзива. Пиша, каквото съм писал идосега.
Нищо няма да излезе от тази контраофанзива. Укрепвайте Харков, докато е време.
Нали виждате, че руснаците ясно показват, че не са се отказали от Харков.
Помнете - руснаците едва ли ще тръгнат към Одеса с такъв проблем като Харков откъм гърба си.
 
2.5. Контраофанзива около Херсон
На приказки – арсланска контраофанзива. Ей сега, ей сега ще превземем Херсон. На практика – нищо. Позиционни боеве. Руснаците са много по-близка до Николаев отколкото украинците до Херсон. Логистически и тактически обаче украинската отбрана е добре организирана. От натовски генерали. Руснаците едва ли ще тръгнат директно към Николаев, като решат да тръгнат. По вероятно да ударят Кривой рог и да заобиколят от запад украинските отбранителни линии. Но затова – като свърши сражението за Краматорската дъга.
 
2.6. Големите руски цели са милионните градове Харков, Одеса и Днепропетровск. Превземането на Одеса отрязва излаза на Украйна на море. В Днепропетровск е украинскта хай-тех индустрия. А с Харков, Русия отново става империя.
 
Идеологическият фронт. Знаете, писах ви, че докато не тръгне да става ясно кой печели сражението за Краматорската дъга, тук всичко ще си е, както си е - народите на воюващите страни са добре хванати в клещите на пропагандата и стоят там. Украинската пропаганда се очаква да има проблеми с обясняването на загубата на Донбас и влизането на натовски войски на украинска територия.
 
У нас - и у нас ситуацията е стабилна. Донбас полека отива в руски ръце. Проукраинската пропаганда е затънала в калта и чакаме неволята да я измъкне оттам. Забелязва се опит за по-систематична проукраинска пропаганда. Не се очаква да е успешна. Защо? Какво ни казва ГОЛЕМИЯНТ МАЙСТОР
(ден деветнадесети)
 
... Ние сме управлявани, нашето съзнание е насочвано, нашите вкусове са формирани, нашите идеи са ни подавани от хора, за които ние често изобщо не сме чували. Това е логичен резултат от начина, по който е формирано демократичното общество. Това се прави, защото голям брой хора трябва да се кооперират, за да живеят заедно в глако функциониращо общество...
 
Кратко и ясно. Обаче тия, които трябва зад кулисите да формират общественото мнение у нас и да направят ефективна проукраинската пропаганда, не стават. Не стават, защото не те формират, месят и разточват общественото мнение, а тях ги формират, месят и разточват. Мислят се зя майстори, а и за чираци не стават.
 
Както е казал Бисмарк:
... Великите хора имат добри кучета...
Нещо добрите кучета по нашите земи ги няма. Помияр до помияра, мила моя майнольо, само яде храната на господаря и в синхрон не може даже проукраински да лае. И що така по нашите земи е помияр до помияра?
 
Питаме
МНОГО ГОЛЕМИТЕ ПОЗНАВАЧИ. И те ни казват
МНОГО ГОЛЕМИЯТЕ ПОЗНАВАЧИ (ден десети)
...Политикът гледа в бъдещето до следващите избори. Държавникът – до следващото поколение....
Ами като гледате до следващите избори, изтървате производството на расови кучета. Всеки от народа ще ви каже какво става, като изтървете възпроизводството на кучетата – роят се помияри. Ето ги от къде са. България е пълна с политици. Но държавници няма. Затова пък има много помияри. Логично, нали.
Това е за днес. Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас.
 
 

Кратка информация за пандемията и войната за 04 юли 2022 г. Най-напред, както винаги: който смята, че тази информация,...

Публикувахте от Nikolay Vitanov в Неделя, 3 юли 2022 г.