Математикът проф. Николай Витанов даде кратка информация за оперативната обстановка за пандемията към 1 юли 2022 година. Ето какво пише той в личния си фейсбук профил:

Кратка информация за пандемията и войната за 01 юли 2022 г.

Отбелазахте, че днес е петък, а аз толкова съм затънал в моите сметки, че си мисля, че е събота. Извинете ме, но има да върша доста работа. В понеделник ще ви компенсирам с по-обширен коментар за войната. Днес по-накртко и няма да пиша за войната.

Починете си поне от тоя стрес а в понеделник ще има по-обширен анализ на военните действия.

Най-напред, както винаги: който смята, че тази информация, която давам, не е полезна или е фалшива, да не я чете. Игнорирайте я, тя не е за вас. Тя е за тези, които смятат, че е полезна.
 
Сега по същество.
Както винаги, първо пандемията. За войната днес няма да има.
Караме по технологията за оценка и прогнози, както всеки ден.
Това са числата. Ако ви е еднообразно, не го четете.
 
Сценарият „Синьо лято“ се очаква да е стабилен до ниво на 14-дневната заболеваемост 150 на 100 000. В момента 14-дневната заболеваемост е 65.54 на 100 000. Очакванията са сценарият да няма проблеми със стабилността до 15 юли.
 
На всички вече е ясно, че си докарахме лятната вълница. Очаквано беше – очаквах, че в Гърция ще изтърват Омикрона. Но те много го изтърваха. Ама много – вчера имат 15 000 случая. И това ще се прехвърля и при нас.
Проверка на ситуацията с пандемията днес
 
1. ОТКЪДЕ МОЖЕ ДА СИ ВНЕСЕТЕ НЕЩО? У нас е спокойно. Но в Европа не е така. В Гърция има доста случаи. Внимавайте там! Там Омикронът е изтърван – има към 15 000 случая вчера. Франция – към 130 000 случая, Германия – 110 000 случая, Италия – 80 000 случая и т.н. В Европа модифицираният Омикрон си бушува. Ето оттук можете да си внесете нещо. Внимавайте.
Поддържането на сценария "Синьо лято" вече е ваша работа. Мерки няма. Сценарият е проектиран да е стабилен 90 дни. АКО НЕ СИ ВНЕСЕТЕ НЕЩО. Ако си внесете нещо, може да дестабилизирате сценария.
 
Какво се очаква - около ден 60-ти на сценария (около 15 юли) се очаква струпването на туристи по българското Черноморие и смесване на български със западни туристи да има последствия. Както да има последствия и вносът на вирус от чужбина.
А стабилен ли е сценарият „Синьо лято“?
 
Да, сценарият "Синьо лято" е стабилен - ден 48. Този сценарий е - караме си спокойно лято. Сценарият е стабилен и ще остане такъв и през тази седмица, че и по-нататък.
 
2. Общата обстановка - Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 94 дни след края на извънредната епидемична обстановка.
 
Да видим числовите доказателства за това.
3. Базовото репродуктивно число - днес е 0.96.
Под 1.00 е, значи заразата се свива. Очакванията са числото полека да надмине 1.00. Далече сме още обаче от дестабилизация на „Синьо лято“.
3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространение.
Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение
 
За страната - 0.17
София-град - 0.25
Пловдив - 0.18
Бургас - 0.18
Варна - 0.18
 
По южните граници
Благоевград - 0.15
Кърджали - 0.22
Смолян - 0.21
Хасково - 0.11
Ямбол – 0.13
 
Знаем си:
1. Критична стойност за запалване на дифузно
разпространение - 1.00
2. Над 1.00 - дифузно разпространение
3. Под 1.00 - дифузната разпространение спира или съвсем го няма.
Днес, както се очакваше - няма проблеми. Индексите са далеч под 1, няма дифузно разпространение.
За страната, индексът е 6 пъти под критичната стойност. Засега, причини за безпокойство няма. Но трябва да сме внимателни. Индексът име тенденция да расте.
Ей така, ПАК ДА НАПИША МЕЖДУ ДРУГОТО – при надхвърляне на 1000 нови случая на ден е добре човек да започне да спазва дистанция от другите и да си носи маската, когато влиза на места с голямо струпване на хора на малка площ. Имайте наум този съвет, а какво ще правите, си е ваша работа. Защо ви пиша за 1000 нови случая на ден, вече трябва да почнете да се сещате.
 
Планът за блокиране на разпространението на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи. Вече 94 дни. Да видим колко ще издържи. Планът е да издържи 100 дни. Ще издържи.
 
Какво ни казват индексите. Индекса за страната е над 6 пъти под критичната стойност. В последните дни има повишение на индекса в големите градове и по южната граница. Това показва, че вносът на вирус от юг и от западна Европа тече, но това засяга повече големите градове, където има и повече пътуващи. Вносът от Гърция засега е най-голям през областите Смолян и Кърджали.
 
По морето
Виждате какво е по морето. Варна - 6 пъти под критичната стойност, Бургас - 6 пъти под критичната стойност.
Стойността за Добрич е 0.23. Тук – 4 пъти под критичната стойност.
 
Спокойно е. Писах ви - да средата на юли ще е спокойно. После пак ще е спокойно - ще има повечко случаи, но болниците ще са празни. Ще си почивате спокойно на морета, само трява да внимавате повечко, да не си лепнете ковида и да си развалите почивката.
 
Защо ли следя особено южните граници? Като погледнете още на юг - Гърция - и ще се сетите. Внимавайте там - Омикронът е изтърван, а сезонът върви.
У нас по южните граници обстановката все още е спокойна. Граничните области кротуват. Обаче забелязвате как индексите там полека почват да растат. Което показва, че вносът от Гърция започва да нараства.
 
За сведение - индексите в още няколко области
Видин - 0.16
Враца - 0.20
Габрово - 0.20
Кюстендил - 0.04
Ловеч - 0.04
Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.
Както виждате, засега проблеми няма. Обстановката вътре в страната, където са по-малките области, е спокойна.
Караме нататък.
 
3. Проверка за препълненост на болниците. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол. Заетостта на леглата е десетки пъти под максималния капацитет.
 
Очакванията са да започне леко повишаване на заетостта. Но заетостта е толкова ниска, че не се очакват проблеми не само за тази седмица, но и до края на месеца, че и в началото на юли, че и по-нататък.
 
Да пиша пак. Когато „Синьо лято“ се дестабилизира, ще започнем да гледаме по- подробно върху заетостта на болниците. Ако здравната система е в кондиция, може и да се размине без мерки. Следващият сценарий ще се казва „Празни болници“. Той ще е валиден докато заетостта на интензивни легла и на неинтензивни легла е под 50% от максималната.
 
Това е сценарият, който ще е до края на летния сезон. И той ще ни гарантира относително спокойно лято въпреки очаквания четирицифрен брой нови случаи на ден.
 
4. Проверка за тотален локдаун. Какво беше това тотален локдаун? Сценарий "Синьо лято" е стабилен. Никакъв локдаун не се очаква. Държим така и няма да има проблеми. Като дойде „Празни болници“ пак няма да има локдаун. Тъй, че, спокойно. Никой няма да ви затваря.
 
5. Проверка на смъртността. Сведена е до едноцифрено число на ден. Дните, в които е двуцифрено число вече са много малко. Това е равновесната точка за лятото. Смъртността полека, полека ще расте, но до края на стабилност на Синьо лято и на Празни болници ще е ниска.
 
6. Заключение от проверката - и днес, 94 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е спокойна. Сценарий "Синьото лято" е стабилен, здравната система се справя с проблемите, целта - лятото да е спокойно, все повече се постига.
Дифузното разпространение засега е добре угасено.
 
Прогнозата я знаете- това ще продължи. Юли месец почва спокойно. Прогнозата я знаете - до средата на юли - спокойствие. После - пак спокойствие, но трябва да внимавате повечко да не си лепнете ковид и да си развалите почивката.
 
Като я карате умната, няма да има проблеми. Е и да лепнете ковида, болниците ще са празни и ще ви бъде оказана помощ своевременно.
ПАЗЕТЕ “СИНЬО ЛЯТО“. ВНИМАВАЙТЕ В ГЪРЦИЯ.
 
7. Днес – картата на риска. Ситуацията е спокойно. Виждате, в кои области трябва повечко да внимавате. София и Западна България - това са областите които винаги първи са удряни от вноса от Гърция. И по морето, което си е привично за летния сезон, където има струпване на повечко хора.
С ДВЕ ДУМИ
 
1. ДОЙДЕ ЛЯТНА ВЪЛНИЦА
2. ПРИ НАД 1000 НОВИ СЛУЧАЯ НА ДЕН Е ДОБРЕ ДА СТЕ С ПОВИШЕНО ВНИМАНИЕ.
3. ЗАСЕГА ПРИЧИНИ ЗА БЕЗПОКОЙСТВО НЯМА.
4. ТРЪГВАМЕ ОТ МНОГО НИСКА БАЗА. ОБАЧЕ МЕРКИ НЯМА И ВАКСИНАЦИЯТА Е НА НИСКО НИВО (КОЕТО ВИ БЕШЕ ПРЕДСКАЗАНО СВОЕВРЕМЕННО И ОТЧЕТЕНО ПРИ МОДЕЛИРАНЕТО).
 
5. Спокойно. Няма да е вълнище, вълница ще е. Болниците и здравната система са подготвени и ще се справят. Рапирите са наточени. Ще му пуснем кръв на вируса, ако тръгне много да шава.
Това е за днес. Желая здраве и успехи и нека и вирусът и войната да ви заобикалят.

Кратка информация за пандемията и войната за 01 юли 2022 г. Днес по-накратко, защото е събота и няма да пиша за...

Публикувахте от Nikolay Vitanov в Четвъртък, 30 юни 2022 г.