Математикът проф. Николай Витанов даде кратка информация за войната за 4 октомври.  Ето какво написа той в личния си профил във Фейсбук: 

Кратка информация за войната за 04 октомври 2022 г.

Така, изборите минаха. Очакваният от мен още преди 2 месеца изборен резултат за „Възраждане“ е постигнат. Имат потенциал за още ако върви така ситуацията в страната. Сега де видим ще бъде ли скочена английската летва. Нямаме Чърчил, нито Атли, тъй, че скептицизмът по този въпрос преобладава. Другите варианти за правителство са силно нестабилни. Очакван вариант – нови избори. Докато не изберете една от двете борещи се тенденции и стоящите зад тях групи партии.

Сега за войната.

Знаете, че мен не ме интересува, кой побеждава и кой губи в тази война. Интересува ме отработването на методологията ми за анализ и прогнози на военни конфликти. И си я отработих. Писах ви - математиката е по-силна от всякакви идеологии. Всяка идеология гледа света през криво огледало. А математиката – не.

Тук не е място за леене на чувства, а за информация за резултати от анализи на основата на математическа методология. Кой крив, кой прав, обсъждайте на друго място. Тук - технически анализ на това, което става по фронтовете на войната.

Гледната точка тук е тази на Бисмарк - националният интерес. Чий национален интерес - нашият национален интерес, а той е да знаем точно какво става, да си правим изводите и да вземаме навреме мерки, за да не сме изненадани както винаги от международната обстановка.

На който не му харесва - да не чете. Информацията е за тези, които я смятат за полезна.

Днес да почна така. Когато стратегическото мислене на един генерал е по-слабо от това на една домакиня, нормално е той да бъде сменен. Какво имам наум.

Почваме от тактическата схема „Таракан“ на украинската армия. Знаете, те имат засега числено превъзходство и правят следното нещо. Диверсионно разузнавателни групи опипват отбраната на руската армия и се промъкват между местата, където отбраната е силна. Получава се своего рода обтичане и нещо като обкръжение. После към заетите позиции се примъкват тежка техника и се щурмува съответния град. Тактиката е наречена „Таракан“, защото е същата, като на хлебарките. Пускате хлебарките в едно помещение и те се стремят да го заемат, като заобикалят местата, които са опасни за тях.

Тактиката „Таракан“ силно изтощава резервите. Полетата се пълнят с трупове на украински войничета. Численото превъзходство компенсира това до известна степен, стига противникът да не действа правилно.

Тактиката „Таракан“ е силно уязвима. Резервите бързо заминават. Където отбраната е плътна, диверсионно разузнавателните групи биват бързо унищожени, а тежката техника заминава с голяма скорост. Пример – Херсонският юруш. Грамадни загуби, които трябва да бъдат старателно крити.

Тактиката „Таракан“ бе успешна около Харков поради глупостта на командващия руски генерал там или победи нечия друга глупост, която бе приписана на тоя генерал. Имате хлебарки в къщата. Всяка практична домакиня веднага ще вземе мерки, а няма да каже: „Ама аз сега ще отстъпя тая стая на хлебарките и ще се боря с тях от нови позиции“. Хлебарките това и чакат – плъзват навсякъде и борбата с тях става по-трудна, особено ако са много. Затова ви пиша, че когато стратегическото мислене на един генерал е под това на една домакиня, този генерал трябва да бъде сменен.

Какво беше правилното действие? Писах ви, че никаква офанзива не може да тръгне при това артилерийско превъзходство на руснаците. Писах ви, че три бригади, изпратени в Харковска област ще спрат тактиката „Таракан“ и загубите на украинската армия щяха да са грамадни. Но съответния генерал или някой над него не прояви страгетическо мислене на нивото на домакиня и така руснаците сами си създадоха проблеми.

Как се оправя човек с тактиката „Таракан“. Много лесно – с по-плътна отбрана унищожава живата сила и техниката на противника. Оттук нататък и стратегията на двете страни

1. Руснаците – частична мобилизация за уплътняване на фронта, разправа с тактиката „Таракан“, обезкървяване на украинската армия и преминаване в настъпление

2. Украинците – прилагане на тактиката „Таракан“ докато имат числено превъзходство с надежда да превземат някое и друго селище още с цената на огромни и старателно прикривани загуби.

Мисля, че ситуацията вече ви е ясна. Налице е математически неоптимално поведение на руснаците. Командирът им в Харковска област му досвидя да прати три бригади и да спре украинския юруш и сега руснаците известно време ще имат проблеми. Русия като цяло си игра на специална военна операция дълго време и наруши правилото, че хомеостазисът на една система се нарушава с надпрагов удар. Затова ви писах, че върху Путин има натиск да спре да си играе и че той ще поддаде на този натиск.

Математически неоптималното поведение на руската армия се очаква да свърши.

Тя е по-силната армия и ако иска да спечели тази война, трябва да нанесе надпраговия удар.

Украйна и украинската армия са държани на системи, но с недостатъчни доставки на оръжие.

Момента украинските резерви се утилизират. Номерът с „пенсионираните“ военни от западните армии, които отиват наемници в Украйна няма да може да компенсира тези загуби.

Идеологическият фронт. Виждате, че Зеленски се изказва всеки ден. Важно е да поддържа духа на населението и армията, макар и добре да знае за огромните загуби, свързани със системата „Таракан“. За него това явно няма значение. Руснаците също знаят, че системата „Таракан“ ще грохне, защото украинските войничета не извират като хлебарки, а са краен брой. И помнете, какво съм ви писал многократно – ще има голямо сражение за Донбас – Словянск и Краматорск, след което ще има такива за Харков и Одеса. Резервите, които ще им трябват на украинците за тези сражения, се утилизират сега за осигуряване на тактически успех на системата „Таракан“. Това ще доведе до това, че украинската армия ще остане без резерви баш, когато най-много ще им трябват.

Пак да ви пиша накратко.

Техническата страна на войната – военните складове на запад се изпразват – добре е за западните военно – промишлени комплекси. Украйна трябва да си плаща – помощта не е даром, нали така, но тя е практически фалирала държава, тъй, че скоро ще почне песента – да им опростим дълговете, тоест, сметката ще падне върху западния данъкоплатец. Гарнирайте с инфлацийска и понижаване стандарта на живот и виждате бълбукане в икономическата база. Съгласно Маркс, ще има промени в политическата настройка. Дълбоките държави ще се справят, обаче и те ще трябва да се променят в по-националистическа посока. И ние по-твърдичко трябва да си гледаме националния интерес. Времената на хубавия живот свършиха. Монополярният свят пак ще стане биполярен. Червени линии ще продължават да се пристъпват, във войната ще бъдат хвърлени нови дивизии от двете страни. С много кръв, световният ред, както беше досега, отива в историята.

Следват нашите си дела. И днес караме с политологията. ПОЛИТОЛОГИЯТА (ДЕН 20)

Подхващаме политическата система. Нали трябва да има нещо, чрез което да бъдете управлявани. Това е и то – политическата система. Тука се държавните институции, политическите партии, обществените организации и други такива, в които протича политическият живот на обществото и където се формира и осъществява политическата власт. Да речем, че имам много пари. Като човек с пари, се набутвам в политическата система. Как? Зарибявам си чиновници в държавните структури, правя си политическа партия, шибвам две – три фондацийки и други обществени организации и синхронизирам цялата работа, че да имам яко влияние в политическата система? Ама защо ми е това? Защото там се формира и осъществява властта, а през властта си осъществявам интересите.

Тъй, че политическата система на една държава е една от върховните цели, на тъй да ги кажем, вътрешни и външни сили. Сили, де сили . Сила си – имаш цели. Не си сила – и да имаш цели, няма значение. И като си сила, бърникаш из политическата система – регулираш политически процеси, формираш политическата власт и я направляваш как да функционира. Форми, форми, форми, а каква е същността – ами прокарваш си интересите с някакви средства. Средствата и те са от същността на политическата система, затуй не се чудете, че политическата система по нашите земи не е като политическата система по други земи. Разбира се, най-гнила е политическата система в Дания, къде другаде.

Иначе – за деня за размисъл, - нещо от флорентинския сумрак

МНОГО ГОЛЕМИТЕ ПОЗНАВАЧИ (ден 72)

... Всички пътища за действие са свързани с риск. Обаче тайната на властта е познанието, че останалите са по страхливи от вас...

Действаш – рискуваш. Затова понякога е мъдро да не действаш. Страхлив ли си обаче – губиш. Ама може ли да действаш, без да рискуваш. Може. Тука Макиавели май е пропуснал нещо. А, дали е така, кой да ви каже. Няма риск в действието, ако си спечелил победата преди да почнеш да действаш. Ама за това се изискват други действия, пък там има риск. Тъй, че Макиавели нищо не е изпуснал.

Това е за днес. Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук