Математикът проф. Николай Витанов даде информация за пандемията за 29 септември 2022 г.

"За който още не е разбрал – анализът за войната е в отделен пост.

Както винаги: който смята, че тази информация, която давам, не е полезна или е фалшива, да не я чете. Игнорирайте я, тя не е за вас. Тя е за тези, които смятат, че е полезна.

Сега по същество.

Караме по технологията за оценка и прогнози, както всеки ден.

Това са числата. Ако ви е еднообразно, не го четете.

Добрите новини полека ще започнат да привършват. Очакваното повишение идна. Но хомеостазисът държи все още. Докога ще държи? Докато стигнем заболеваемост 150 на 100 000. Прогнозата беше – до изборите и 10-на дни след тях. Нали така беше. Гледайте.

Що се отнася до текущото състояние – спряхме да вървим надолу. Иде есенно – зимната вълна. Сега сме в предверието и. Очаква се заболеваемостта полека да тръгне нагоре.

Намираме се в сценарий Празни болници, ден 77. Очакван срок на стабилност на сценария – поне 100 дни. Тоест - и през октомври болниците няма да се напълнят.

14-дневната заболеваемост днес е 112.12 на 100 000. Почна бавния стадий на повишение, с който идва есенно – зимната вълна. Хомеостазисът държи, както ви бе и прогнозирано, но ще поддаде и ще бъде заменен с друг, свързан с функциониране на сестемата в режим на повишаване на заболеваемостта и заболеваемост над 150 на 100 000. Търсете виновния за повишаването на заболеваемостта, защото когато хомеостазисът поддаде, Ганьо ще почне да търси кой да му е виновен. Трябва да сте готови да му представите виновен.

Припомням сценария Празни болници – стабилен при под 500 в интензивни отделения и под 5000 в неинтензивни отделения.

Проверка на ситуацията с пандемията днес

1. Общата обстановка - Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 181 дни след края на извънредната епидемична обстановка.

Сметките показват, че дифузното разпространение няма да пламне и 200 дни след края на извънредната епидемична обстановка. Толкова добре бе направена сметката тогава, че лятната вълница не успя дя запали дифузното разпространение. Някой знаеше, че през лятото няма да има вълна, а вълница, нали така. Един единствен човек в държавата говореше за вълница.

Защо ви пиша това? Защото има едни дребни математичета уж, докторантчета и други такива, които пишат срещу мен. Каква е работата тук. Витанов значи вдигна до небето рейтинга на българската математика, като показа на народа, че има неща в тая пандемия, които могат да се прогнозират. Правителствата видяха, че това е така и Витанов вече две години и половина работи за тях. На математиците в България е постлана богата рейтингова трапеза. И държавната администрация и народът ви уважава. Сядай, яж от богата трапеза и развивай нататък успехите на Витанов. Не, ние ще седим на трапезата, ще ядем и ще плюем Витанов, че нищо не правел на БАН и трябвало в психиатрия да го пратим, че ни е срам от него. Не ни беше срам обаче, когато Витанов трябваше да излезе пред целия народ на пресконференция за да защити 20-те милиона повишение на бюджета. Ядем значи и плюем по този, който ни осигурява трапезата. Имало значи и юрдек-математици. Злобни, завистливи и посредствени. Писах ви, ще го напиша и пак – каквото съм направил за математиката и за БАН вие не можете да го грундирате, камо ли да го боядисате. Не бъдете юрдек-математици, бъдете истински такива, хващайте се и развивайте успехите на Витанов, не го плюйте от злоба и завист. Това е правилния път. Пък и надминете Витанов, лошо няма. Това е начинът да се прославите. Юрдеченето на форумите из социалните мрежи е празно занимание.

Така, караме нататък.

3. Базовото репродуктивно число - днес е 0.88. Под 1.00 е. Обхватът на заразата се свива. Базовото репродуктивно число е показател за ефективността на наш Ганя при подготовката на есенно-зимната вълна. Колко ефективно работи – вижда се по стойността на базовото репродуктивно число. Число над 1 – ефективен Ганьо. Число под 1 – неефективен Ганьо.

Днес – базово репродуктивно число под 1 – Ганьо – неефективен

За тази седмица

дни с число под 1.00 : 2

дни с число над 1.00 : 2

Хомеостазисът още държи на напъните на всезнаещия, всеможещ, и безсмъртен балкански юнак. Обаче ефективността на Ганьо расте. През миналата седмица беше 28%. Това са и очакванията, ефективността на Ганьо бавно да расте. Очакванията са да наближи 40%, което вече започва да става добра ефективност.

3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространение.

Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение

За страната - 0.20

София-град - 0.24

Пловдив - 0.17

Бургас - 0.14

Варна - 0.14

По южните граници

Благоевград - 0.13

Кърджали – 0.12

Смолян - 0.17

Хасково - 0.24

Ямбол – 0.19

Знаем си:

1. Критична стойност за запалване на дифузно

разпространение - 1.00

2. Над 1.00 - дифузно разпространение

3. Под 1.00 - дифузното разпространение спира или съвсем го няма.

Днес, както се очакваше – няма проблеми. Ако забелязвате обаче, стойностите на този индекс не щат да падат повече. Това означава, че клъстерното разпространение спира да се свива. Но, индексите са под 1, няма дифузно разпространение.

За страната, индексът е 5 пъти под критичната стойност. Дифузното разпространение го няма, клъстерното спря да отслабва, но още е на ниско ниво. Около минималните стойности на този индекс до края на годината сме.

Планът за блокиране на разпространението на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи повече време, отколкото бе предвидено. Вече 181 дни. Прогнозата беше – ще издържи 180 дни. Прогнозата се изпълни. Новата прогноза я знаете – ще издържи още повече – 200 дни.

За сведение - индексите в още няколко области

Пазарджик - 0.19

Перник - 0.23

Плевен - 0.18

Разград - 0.13

Русе - 0.24

Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.

Както виждате, засега проблеми няма. Успяваме. Ситуацията е под контрол. Не пускаме дифузното разпространение да се разпали. Във вътрешността на страната обстановката е спокойна.

Няма дифузно разпространение. Няма. Никъде. Отдавна знаете прогнозата ми, че изборите ще протекат спокойно и няма да има проблеми с Ковида. Ето ви го – гледайте, дали се изпълнява или не. Друго си е да знаеш месеци отнапред, че няма да има проблеми. И се подготвяш по-спокойно и пари спестяваш и народът знае, че ще може да си гласува спокойно.

Караме нататък.

3. Проверка за препълненост на болниците. ТОВА Е ВАЖНО. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол. Заетостта на леглата е десетки пъти под максималния капацитет.

Очакванията са да се пречупи тренда на увеличаване на заетостта. Но заетостта е толкова ниска, че не се очакват проблеми не само за тази седмица, но и до средата на месеца, че и до края на месеца, че и до края на лятото.

Хайде и тук малко числа

Текуща заетост интензивни легла : 42

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ : 500

Под 9% - заетостта е много ниска

Текуща заетост неинтензивни легла : 546

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ :5000

Под 11%. Доста е ниско

Прогнозата за септември я знаете. Сценарий Празни болници ще е стабилен и през септември. Хомеостозисът ще издържи достатъчно дълго, за да е стабилен сценарий Празни болници през септември и да няма особени проблеми да изборите и около 2 седмици след това.

Ето сега – прогнозата ви е направена страшно отдавна. Гледайте, дали ще се изпълни. Септември свършва утре, нали така.

Нещо повече – знаете, че очаквам текущият хомеостазис да бъде скапан. Знаете кой очаквам да го направи. Новият хомеостазис ще бъде с увеличаване на заболеваемостта и ще се установи, когато заболеваемостта премине 150 на 100 000. Знаете как се спира това, нали така. С прицелени и минимални по обхват и действие мерки. Знаете и какво придружава мерките – ревът на Ганьо, който търси друг да му е виновен. Затова, много отрано ви показах, кой е виновен и индекс на ефективност му смятам. Гледайте.

4. Проверка на смъртността. Сведена е до едноцифрено число на ден. Смъртността до края на септември ще е ниска, и през първата половина на октомври -също, но се очаква да се появят обаче ще има дни с двуцифрено число починали. Пазете се все пак. Ако и да протича леко, има и къси клечки. Най-добре да не стигате до теглене на клечка. Така гарантирано няма да изтеглите късата клечка.

След средата на октомври смъртността се очаква да се повиши и броят на починалите все по-често да започне да е двуцифрено число на ден. Търсете виновния, че като стане това, Ганьо ще започне да обвинява кого ли не.

5. Заключение от проверката - и днес, 181 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е спокойна. Здравната система се справя с проблемите, сценарий „Празни болници“ е стабилен.

Дифузното разпространение е угасено. Клъстерното разпространение е на ниско ниво. Индексите обаче спряха да падат. Прогнозата я знаете – септември ще е спокоен. Болниците няма да се напълнят. И през октомври няма да се напълнят. Хомеостазисът държи, но вечният и безсмъртния работи, за да го скапе. Сметките показват, че ще успее и то точно в предписания срок.

7. Днес – картата на 14 дневната заболеваемост. Нищо неочаквано – червеното полека се очаква да започне да расте. Виждате – промените полека започнаха. Полека взимайте мерки, каквито намерите за добре.

Това е за днес. Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас", написа проф. Витанов в личния си фейсбук профил.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук