Много предварително се наплашихме от този "Омикрон" вариант. По-спокойно, народе! Това каза за NOVA математикът проф. Николай Витанов.

Той заяви, че трябва да сложим граница до Никулден и условието е да не пуснем щама до тогава. Така няма да имаме големи проблеми с мутанта до Нова година, а догодина - ще видим.

"Идеята е, че не трябва да се регистрира случай. Този вариант трябва да се бори около 3 седмици, за да измести текущия", каза математикът. 

Той добави, че ни очаква пета вълна. 

"Базовото репродуктивно число към момента е под 1, заразата много бавно си свива обхвата. Ако дойде "Омикрон", то ще скочи над 1. Ние смятаме, че рекордът ни е 1.97 - при вълната преди година. При "Омикрон" мутанта обаче може да стигнем над 2.5 съвсем в началото и зависи от базата, в която тръгва. Това обаче са далечни сценарии", каза проф. Витанов.

"До Нова година броят активни случаи ще падне под 100 хиляди, но няма да падне под 70-80. А знаете ли колко беше бройката, когато почна четвъртата вълна - 7 хиляди", заяви той.

Математикът стана и се поклони и добави: "21 месеца работя с хората на първа линия и винаги като съм по телевизията ставам, за да им се поклоня". 

"30 хил. жертви до края на тази година - това е едно ориентировъчно число", заключи проф. Витанов.