Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 27 ноември 2021 г. Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни. Това написа математикът проф. Николай Витанов в личния си Facebook профил. 


Ето какво още написа той: 

Информацията е такава, каквато излиза от компютрите. Добро или лошо, това излиза, това ви пиша.

Понеже ме нямаше цяла седмица, днес извънредно ще дам малко допълнителна информация и ще отговоря на няколко въпроса. Накрая ще има и нещо весело, за да ви е по-приятен денят.

1. Вчера ви писах, че три области са тръгнали да излизат от виолетовия цвят на картата на риска по нашата методология.

Можете да погледнете картата и да ги видите кои са. Не вярвам тук нещо да ви изненадва. От доста време пиша, че се очаква ситуацията в Източна България да се подобрява и да е по-добра от ситуацията в Западна България. Това и се случва.

2. Контролните числа за края на месеца. Вчера смъртността за деня бе 105. Контролното число за края на ноември го знаете - 100. Горе-долу сме там. Хейтърите нещо да изреват по въпроса?

Ситуацията с оргазмите май се обръща - Витанов вече изпитва оргазъм когато говори за намаляваща смъртност. Тъпа теорийка е тая с оргазмите, от мен да знаете.

Следващото контролно число е за броя на новите случаи. Знаете го - 2000 в края на месеца. Днес сме на 2488. Тук вече има известна разлика, която маже да повлияе на това, кой ще е устойчивият сценарий за декември. Каква е ситуацията тук, ще видим следващия четвъртък. Вторник и сряда не ги броим, там се нанасят данни от събота и неделя.

3. Новият вариант на вируса. Питате какво става с омикрон-варианта. питате, защото знаете, че Витанов има система за ранно предупреждение. И предполагате, че е пусната.

Да, пусната е. Няма индикации, че омикрон варианта е стигнал до България. Не си правете илюзии обаче - няма да ни се размине. Когато тръгне да се бори за надмощие и у нас, при мен индикаторите ще изпищят и ще ви информирам.

4. Текущата смъртност

Статистика за смъртността (данни от сайта https://coronavirus.bg/)
Починали в края на октомври - 23 999
Починали до 18 ноември 2021 - 27 996
Починали ноември 2021 - 3997 – (за 26 дни)
Починали за ноември 2020 - 2560
Смъртност досега за ноември 2021 в сравнение с ноември 2020: 156,1%, а до края на месеца има още време.

Смъртността за ноември 2021 досега е 56.1% по-висока от смъртността за ноември 2020 г. Изводите си ги правете сами.
Като гледате - време за раздаване на златни медали за справяне с пандемията е.

5. Базовото репродуктивно число - днес е 0.968. Бавното свиване на обхвата на заразата продължава. Ключовата дума тук е бавно. Иначе казано - недостатъчно бързо. Здравната система продължава да е в състояние на техническо претоварване - активните случаи са над 100 000, ще има да почакаме да паднат под 80 000, че да излезем от техническото претоварване.

Здравната система е и в състояние на кадрово претоварване. Простичкият въпрос е дали тази система ще може да оттъхне, преди да налети омикрон варианта.

Въпросът си има и отговор, но нека го дават други анализатори. Витанов ще помълчи засега. Всъщност, какво беше - Витанов говорел за себе си в трето лице единствено число. Ех, че като падне нощта и изгрее Луната - излиза хейтърът и почва да и говори с подвийващ глас - Знаеш ли ма, Витанов говори за себе с в трето лице единствено число, Витанов говори за себе си в трето лице единствено число..... И се чувства хейтърът значим. А Луната се прозява и си мисли: Тоя си мисли, че го слушам.

Ако съм слушала всичкия вой, насочен към мен за последните 4 милиарда години, да съм се разпаднала на камъчета.

Добре, стига анализи. Сега малко весело. Знаете, че всъщност се занимавам с математическа социална динамика. Това е свързано с изчисляване и прогнозирането на поведението на социални групи - малки и големи. Целите са две, но няма да ви ги кажа, че Рокфелер, Ротшилд и Бил Гейтс ще ме бият. Та, като така, си колекционирам весели нещица за поведение на хора и социални групи. Днес ще ви кажа няколко думи за принципа на Питър, а той е

В една йерархия всеки се стреми да достигне своето ниво на некомпетентност.

Смешката е, че Питър извежда този принцип, като анализира канадската образователна система. За тези, които още не са си изпили кафето и не загряват - КАНАДА, КАНАДА, КАНАДА. Що пише Витанов Канада с главни букви. Ами не знам, ще го питам.

Та значи, всеки драпа към позиция, за която е некомпетентен. Но това си има следствие. Като попадне на позицията, тоз чиляк нищо не може да свърши - щото е некомпетентен.

Ще кажете - покажи илюстративна картинка. Ей ви я по-долу. Шапка свалям на този, дето я е направил. Отлична илюстрация на принципа на Питър.

Та, нашия човек е на позиция за която е некомпетентен. Какво прави на нея (виж картинтака). А кой върши работата? Ами тези, които още не са достигнали нивото си на некомпетентност. Работягите от долните нива на йерархията.

Какви са веселите изводи.

1. Бъдете подозрителни към всичко, което иде от Канада. Принципът на Питър е бил формулиран там.
2. Като видите кръгли маси с високостоящи в йерархиите хора покрай тях, знаете вече, че работа там не се върши. Тия работи се върщат по късни доби от други хора.
3. Когато при вас дойде някой високостоящ в йерархията и каже: Дайте си идеите, пък аз ще ги реализирам, знаете за какво иде реч. Знаете и колко ще ги реализира.
4. Когато си високо в йерархията и тръгнеш да постигаш леви цели с дясна политика, неизбежно ще се озовеш в ръцете на Станишев в ПЕС, а той ще те оправи, защото още не е достигнал нивото си на некомпетентност. И тъй, неусетно ще станеш социалист, дори да си учил в Харвард (или пък в провослутата Канада).

Деминг е казал: Ако имаш правилната теория, нещата са лесни. И за обяснение и за правене. Както виждате, принципът на Питър е добра теория. Не го забравяйте.

Между другото: какво стана с тоталния локдаун. Беше ли наложен преди изборите, че мен нещо ме нямаше в страната, а и по погребения ходих, та съм изтървал какво е станало. ЙОК, ЙОК, ЙОК и така до края на ......годината (не на света).

Така, накрая да ви напиша (нали знаете, законът на Витанов казва, че за да се разбере едно нещо от до 75% от народа, то трябва да се повтори поне 12 пъти, че да стигне до повече хора): Както виждате, засега нещата са добре, благоприятния сценарий е устойчив. Но виждате и какво става из Европа. Затова - профилактично - вършете си работата, живейте си живота, но се пазете.

Спазвайте три шарана дистанция (ако сте забравили колко е дълъг един хубав шаран, Никулден иде, погледнете в магазина) стойте далеч от места на масови събирания. Като се приберете в къщи, измийте си добре ръцете. Ей такива, елементарни неща.

Който иска, може и да се ваксинира (ама не е задължително).

Това е за днес. Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля.