"Сандвичът не е техническа грешка. Сиренето е сложено само за цвят, украса и красота на децата, да не им е еднообразен. Не е поставено като хранителен продукт." Това заяви в ефира на bTV проф. Стефка Петрова, която участва в направата на рецептурника, откъдето е взета рецептата за безплатния сандвич, разбунил духовете сред родителите и предизвикал бурни реакции в социалната мрежа.
"По тази рецепта от въпросната бучка сирене ще направим 100 сандвича. От тази лютеница - 7. Излиза ли така, че държавата е платила 50 стотинки този сандвич?, попита Биляна Гавазова.
 

Смятам, че специално за този сандвич стойността е по-малка. Трима технолози и двама специалисти са изработвали този сборник, обясни проф. Петрова. 

В сборника изрично е записано – в ученическия сандвич трябва да има 44 грама хляб, 41 грама лютеница и… 2,4 грама сирене.

Припомняме, че случаят с филиите придоби гласност благодарение на Ивелина Томова, която публикува снимка на въпросната закуска. Оказа се, че това е безплатната закуска на малчуганите в училище „Йордан Йовков” във Варна. Тя се полага на децата от I до IV клас. За нея държавата отделя на година по 72 лв. на ученик. Това прави по около 50 стотинки на ден.