Най-високите температури през октомври ще бъдат между 23 и 28 градуса, а най-ниските - между минус 1 и 4 градуса, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология.

През октомври се очаква средната месечна температура у нас да бъде около нормата, която в равнините е между 11 и 15 градуса, по високите полета - между 8 и 11 градуса, а в планинските райони - от 4 до 8 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 60 литра на квадратен метър, в югоизточните райони - между 60 и 90 литра на квадратен метър, а в планините - от 80 до 100 литра на квадратен метър.

В началото на октомври ще преобладава облачно време и на места, повече в югоизточната половина от страната, ще има валежи от дъжд. Има условия в отделни райони да бъдат значителни. Ще бъде сравнително хладно, като по-ниски от обичайните ще бъдат дневните температури. По-малка е вероятността за валежи в средата и в края на десетдневието, тогава ще има и повече разкъсвания и намаления на облачността. Отново вероятност за валежи и понижение на дневните температури ще има към 7 октомври.

От 15 октомври ще започне промяна на времето. Ще се заоблачава и отначало над Западна България, а впоследствие и над останалата част на страната ще превали дъжд, на места с гръмотевици. Температурите ще се понижават.

От 25 до 27-ми октомври над страната ще има значителна облачност. Често ще превалява дъжд. От 29 до 31 октомври чувствително ще захладнее и по високите полета и в планините ще превали сняг. През този месец най-често господства антициклоналният тип време – нощите са хладни, а през деня е слънчево и топло.
 Средноденонощните температури постепенно се понижават от 15, 17 градуса в началото на месеца до 7, 10 в края. Въпреки че денят също намалява, в топли и слънчеви дни максималните температури често превишават 20 градуса. Дори има и дни, в които времето е горещо, а сухият южен вятър повишава живакът в термометрите до 32, 38 градуса.

За съжаление топлите дни през октомври са рядкост, а зачестяват тези, през които времето е мрачно и хладно. Валежите в повечето случаи са с малка интензивност, но по-продължителни и обхващащи голяма територия. Чести са и нахлуванията на сравнително студени континентални въздушни маси от североизток.

Обикновено след такива застудявания в котловинните полета, както и на места в Добруджа и Лудогорието се образуват и първите есенни слани. Характерни за октомврийските утрини са мъглите и ниските облаци.

Народна метеорология

Южен вятър предвещава скорошен сняг Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание. За октомври народната метеорология гласи: Южен вятър през октомври предвещава скорошен сняг. Ако на Петковден (14 октомври) времето е добро, на Димитровден ще е лошо. На този ден ако грее слънце, зимата ще е лоша. 

Рекорди
Най-високите температури през октомври в България през годините са измервани в Дунавската равнина – в Горна Оряховица – 39 градуса, в Ловеч, Севлиево и Павликени – 38, в Русе – 37. Найвисоката температура през октомври в Плевен е измерена през 1984 година – 38,5 градуса, в Пловдив през 1994 година са измерени 37 градуса, а в София през 1993 година – 33,6 градуса. В същото време най-студено е било в Трън и Велинград – минус 10 градуса, в Разград минус 9, Троян, Казанлък и Самоков минус 8. В София найниската температура през октомври е отчетена през 1920 година минус 6,4 градуса, В Пловдив през 1946 година са измерени минус 5,7 градуса, а в Плевен през 1920 година минус 7,7 градуса.