Попълнете търсена ключова дума или фраза

Проговори очевидец на смъртоносния инцидент в АЕЦ "Козлодуй"

https://blitz.bg/intsidenti/progovori-ochevidets-na-smrtonosniya-intsident-v-aets-kozloduy_news715492.html Blitz.bg

От държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" заявиха, че те са извършвали контрола как се изгражда хранилището

Козлодуй, България 17 Дек. 2019, 16:22 3616 прочита 4 коментара

Арматурата тръгна. Пада една след друга. Все едно картечница. Тя не беше закрепена изобщо. Но това е само по вина на техниците! Друго нищо не е, ако ще да ме изгонят от фирмата! По този начин един от работниците на площадката за радиоактивни отпадъци в Козлодуй коментира вчерашния инцидент, при който загинаха двама души, а двама други бяха ранени, съобщава БНТ.

Един от пострадалите работници вече си е вкъщи и все още е в шок. 32-годишният Филип е баща на 3 деца, работел на строителната площадка с трудов договор, напълно законно, увери ни съпругата му. Опитал се да помогне на другите затиснати по време на инцидента. Съпругата му обясни:


„Представете си 70 тона да паднат върху вас, в някакъв ров и вие се борите за живота си. Той е оцелял и е излязъл от там. Не може да се движи, не може да стане, нормални битови нужди няма как“.

От държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци“, което е само възложител на обекта, заявиха, че те са извършвали контрола как се изгражда хранилището и какви материали се влагат, предвид важното му бъдещо предназначение.

„Предстои проверка, която е започнала вчера от Инспекция по труда, като те трябва да установят първо, както е трудовото правоотношение на работниците с техния работодател, след това дали са преминали надлежен инструктаж, обучение, дали са квалифицирани за работата, която им е възлагана.

Освен това, всички машини и съоръжения, с които са работили дали са изправни, дали са минали съответните проверки, които се изискват. Това е доста сериозна проверка, доста обемиста, така че дано успеят да приключат днес, обясни Георги Разложки, зам.- изпълнителен директор на ДП РАО.

Работниците в Козлодуй са наети от фирма „Евробилд“ със седалище в центъра на Бургас. Според хора от бургаския строителен бранш, фирмата се е занимавала с набиране на работници за обекти в Козлодуй и Белене.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

4 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам