„Договорят се постове, министерства и коалиционни споразумения, а никой не се е срещнал с бранша, за да говорим какви политики могат да залегнат в  коалиционните споразумения“, коментира пред БНТ Димитър Зоров от Асоциацията на Млекопреработвателите.

Той заяви, че млечните продукти са много по-евтини от себестойността си, а по-ниските ценови предложения на пазара може да не съдържат необходимата хранителна стойност.

Зоров е категоричен, че всички млекопроизводители у нас работят на загуба.

В един кашкавал за 20 лв./кг се включват търговската надценка - около 40%, 20% ДДС и за производителя остават 40% печалба (около 8 лв. за кг.). В момента млякото на борсова цена в Европа е около 1 лв., а в България - около 90 ст. Един кашкавал се прави с 10 литра мляко – т.е. само суровината без труд излиза около 9 лв.

„Как може да излезе кашкавал за 12 лв. при положение, че имаме четири пъти по-висок ток, два пъти по-скъпа газ“, пита производителят.

„Положението на българските производители и преработватели не е никак розово“, потвърди и Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.


„От една страна нарастват цените на ресурсите, необходими за растениевъдството - торове, горива и др., от друга страна има и натиск на пазара, който е много конкурентен, което се отразява като менгеме за производителите, които са по средата на веригата“, предупреди той.