Ограничават до 60% водата в сиренето, предвижда нова наредба на земеделското министерство. Въвежда се и стандарт при използването на сухото мляко, предава Нова тв.

Наредбата предвижда, сухото вещество, както и маслеността в сиренето не трябва да са под 40%, а водата най-много 60%. И още: Ако в храната има имитиращи продукти, това трябва да е написано на етикета.

Ако продуктът не е опакован предварително, трябва да има информация за съдържанието на имитиращ продукт на мястото, където се продава.

Ограничение за съдържанието на вода в момента има само за бялото саламурено сирене, произведено по Българския държавен стандарт. Тя не трябва да е повече от 54%. За всички останали доза няма.

„Сирена под 8.50 - 9 лв. на рафтовете няма как да са нормално сирене и то е така, защото имаме някакво нормално съотношение между млякото, което се съдържа в 1 кг сирене и неговата цена.това сирене не може да претърпи нормалното зреене”, посочва, Димитър Зоров - председател на Асоциацията на млекопреработвателите.

Високото съдържание на вода в сиренето може да е опасно за здравето. 

„В някои случаи, далеч не във всички, при неправилно съхранение, висока температура и някакво друго странично замърсяване могат да доведат до по-лесно развитие на някакви вредни патогенни бактерии и да кажем - някакви вреди в самия продукт да настъпят”, посочва Димитър Димитров - експерт в Министерство на земеделието, храните и горите.

Килограм сирене струва между 7 и 15 лв. Според сметки на потребители, водата в него излиза много скъпа. 

„Няма да казвам кои са марките, но се случва да има вода в сиренето. И честно казано с това, което сме яли преди на село се усеща разликата. Не е такава маслеността и се усеща, че не е точно направено от мляко”, посочва Елена Петрова.

Според наредбата, имитиращите продукти трябва да се продават на отделен щанд. А ако има такива в храните, производителите трябва да го опишат в етикетите .

„Ако вие твърдите, че това е баничка със сирене, значи тя трябва да е със сирене. Ако баничката не е със сирене, на витрината трябва да сложите - баничка с имитиращ продукт”, посочва Димитър Димитров - експерт в Министерство на земеделието.