Дни преди изборите у нас на 11 юли служебният вътрешен министър Бойко Рашков е впрегнал цялата държавна машина, която обикаля страната и „респектира“ симпатизанти на ГЕРБ, пише burevestnik.

Полицаи от цяла България нахлуват в жилищата на „случайни“ хора, които обаче са известни по регионите с това, че симпатизират на ГЕРБ.


Така изглежда детската стая в една от къщите на потърпевшите след обиска на полицаите на Бойко Рашков

Смазващ полицейски произвол, заплахи към хората, арести и каране насила да подпишат предупредителни протоколи – на това са подложени хората в Югозападна България, а и в цялата страна в последните дни от озверелите хора на Бойко Рашков. Явно служебният МВР началник е решил да смаже и изплаши симпатизантите само на една партия и да ги откаже да гласуват в неделя.

„Такова мачкане не е имало дори и в дните на Народния съд след 9 септември“, разказва потърпевш, чиято къща е обърната с краката нагоре последната нощ. В респектирането участват полицаи от цялата страна и жандармеристи, като гениалната идея на Рашков е да мести полицейските сили от един регион в друг.

„От няколко дни полицаите претърсват всяка къща, обискират хората, стресират избирателите, издават предупредителни протоколи, фабрикуват доказателства и твърдения – такова мачкане не е било никога, дори и в най-силните комунистически години“, разказват близки на Г.П. от Дупница, който вече е в ареста.

Хората на Бойко Рашков го затворили, защото намерили тефтер с имена и суми. А тефтерът бил за определяне на надниците на сезонните работници.


Още снимки след операция "Респект" на Рашковото МВР

„Къщите ни са като след атака с бомба“, разказват още потърпевшите от произвола на Бойко Рашков и полицаите. „Чудят се как да ни повдигнат измислени обвинения, да ни унизяват, мачкат, да ни губят времето с глупости“, коментират още потърпевши.

Служебният вътрешен министър явно все още живее в 90-те години, след като е кръстил репресивната акция на МВР „Респект“. Тогава с такива гръмки имена полицаите преследваха „мутрите“.

Тази сутрин тежко въоръжени полицаи са атакували няколко адреса в село Микрево, община Струмяни. Акцията е по измислен сигнал, че има хора, които купуват гласове за предстоящите избори. Сред задържаните са двама братя, посочени като активни купувачи на гласове.

В бройката на арестуваните са и „оперативно интересни“ лихвари, които раздават пари за купуване на гласовете на жителите в селото. Обискирани са къщи в района на Сандански и село Склаве, предупредени с протоколи са десетки жители на Петрич, а също и криминалният контингент в Благоевградска област.

Според свидетели цяла седмица полицаите привикват „заподозрени“ като купувачи, които разписват протоколи за наказателната отговорност, която носят, нарушавайки закона.

А Рашков продължава да плаши, че операция „Респект“ ще продължи и в изборния ден. Докога този произвол и няма ли да се намесят т.нар. „правозащитни организации“.

Защо мълчат и останалите партии също не е ясно. Защото сега Бойко Рашков използва  държавата като репресивен апарат срещу ГЕРБ, но утре със сигурност ще се обърне и към симпатизантите на ДБ, ДПС, Слави и т.н. Къде е вечно врещящата Мая Манолова или тя се скри, след като „хванаха“ неин човек да купува гласове?


"Респектирането" продължава

А.Л., секретар на ПП ГЕРБ, Козлодуй разказва за безпрецедентна ситуация, случила се рано сутринта на 7 юли:

“У нас нахлуха 6-7 полицаи. Без документ, без обяснения и претарашиха всичко в дома ми. Бельото на тъща ми, която е с инсулт, беше разпиляно на земята. Приятелката на единия ми син, младо дете, се свило момичето завито с чаршафа и си показало само очите, а в стаята униформени разхвърлят дрехи, книги, посуда.

Подобен абсурд не бива да се преживява от невинни хора в европейска и правова държава. Занимавам се с политика над 15 години и не съм виждал такива похвати. Ако с подобни методи, целящи сплашване и оклеветяване ще се работи от тук насетне тежко и горко на целия български народ”. Това разказа А.Л., който е категоричен, че ще сигнализира прокуратурата за случая.

Господин президент,

Господин премиер,

превръща ли се под ваше ръководство българското вътрешно министерство в маша за репресии върху медиите, обществото и политическите опоненти? Подкрепяте ли думите и действията на Бойко Рашков?