ГЕРБ даде пресконференция, посветена на актуалната икономическа ситуация у нас и мерките, предприемани от властта, за подпомагане на бизнеса насред кризата, предизвикана от пандемията от коронавирус. 

Бившият социален министър Деница Сачева заяви, че на практика мярката 60/40 е спряла. Подобна е картината с мярката 80/20.  Туризмът и ресторантьорството останаха на практика без подпомагане на средата на летния сезон, добави тя.

Колегите ще останат в историята с това, че всичките мерки, които бяха договорени с Европа, вече не са грантове, а са кредити. Това, което виждаме, че беше гръмко обявена доста подробно една нова мярка. Говорим за една съществуваща мярка чрез Фонда за фондовете до бизнесите да достигнат кредити за 2.5 милиарда лева, каза на свой ред Лъчезар Борисов. 

Бившият министър на икономиката отбеляза, че договорените по времето на ГЕРБ мерки вече не са безвъзмездни, а "кредити или грантове, подпомогнати чрез кредити". Преди две седмици беше гръмко обявена една нова мярка, обещаващ, че до бизнеса ще достигнат 2,5 млрд. лв. кредити, които нямат нужда от обезпечение. Оказа се, че в голямата си част тези кредити имат нужда от обезпечение", поясни той.

Според него служебният кабинет се опитва да си присвои постигнатите подпомагания към бизнеса. "Българската стопанска камата заявява, че е категорично против решението на правителството да прехвърли 100 млн. лв. безвъзмездна помощ по програмата REACT EU", цитира той работодателския бранш и допълни, че пренасочването на безвъзмездните средства ще бъде и към Плана за развитие.  

"Получаваме сигнали, че 70% от средствата за бизнеса отново ще отидат за кредити", посочи той.

"Именно затова приятелски и експертно препоръчвам Комитета за наблюдение, иновации и конкурентоспособност да направи договаряне с всички фирми, боледуващи в момента от икономическата криза", заяви той. Лъчезар Борисов препоръча на служебния Министерски съвет да подпомогне с процедури чрез ББР и частния бизнес, и останалите без доходи българи. 

"Наблюдаваме или забавяне, или спиране на извоюваните мерки. Най-страшното е, че и парите, предвидени за възстановяване на бизнеса, ще тръгнат към кредитите", заяви още той.

Александър Ненков коментира на свой ред: "Не е нужно да си ходил до Харвард, за да отговориш на един обикновен въпрос. Кое е вярно - че българя е "черно място", че чуждестранните инвеститори отбягват държавата, че няма работеща съдебна система, или че 600 компании са чакали това служебно правителство, за да се отприщят инвестиции за милиарди?".

Да, много е сладкодумен министърът на икономиката, симпатичен ми е, но имам чувството, че цялото правителство говорят на хора, които са наивни".

Лъчезар Богданов заяви, че при предишното правителството сертифицираните инвестиции са за над 800 милиона лева, а откриването на съвременен завод в Пловдив днес е произтичащ факт от направеното от кабинета "Борисов 3".

"Крайно време е служебното правителство да спре да се хвали с нашата работа, а да започне да отчита своята собствена", заяви Деница Сачева.

Тя допълни, че с нивата на ваксинация в страната и заплахата да бъдат изхвърлени ваксини не можем да бъдем оптимисти за това каква есен и зима ни чака и "оптимистичните прогнози" на кабинета може да се окажат нереални.

Александър Ненков отбеляза, че сегашното правителство се намира в особен "комфорт", и при едно управление на ГЕРБ Бойко Рашков нямаше да бъде министър след разразилия се имотен скандал. "Ако Бойко Рашков има доблест, нека предизвика проверка, за да се види дали всичко е точно: "Ако си боец за справедливост, за какъвто се мислиш, самият ти трябва да дадеш пример", заяви Ненков.

Лъчезар Борисов заяви,  че е странна оценката на премиера Янев към работата на служебния кабинет и се надява да се видят реалните инвеститори на сегашното управление. 

"Имам чувството, че се намираме като в интервю за работа и всеки министър е натоварен със задачата да говори за някакви "жестоки разкрития". Така е за инфраструктурните обекти, както и за всяка сфера на нашия живот. За два месеца чухте ли нещо смислено от това правителство?

Аз лично не съм чул. Но да ни занимават от сутрин до вечер с някакви недоказани твърдения, чиито доказателства щели да дойдат "след изборите"...

Защото когато минат изборите, вече няма да има никакво значение. Ако някой се е повлиял от тези внушения, то ще бъде отразено на следващите избори. Това е отговорът", коментира Александър Ненков.

Темата за купуването на гласовете той коментира така: "Купуване на гласове и сигнали винаги е имало в историята. Но това, което прави министърът на МВР в момента, е изключително грозно. Никой вътрешен министър не си е позволил преди кампания да хвърля обвинения към която и да било политическа партия в чий интерес са купувани гласове.

Сигурно и ГЕРБ можеше така да си хвърлят в пространството... Къде са доказателствата?! Ние имаме информация, че са викани фирми, физически и юридически лица, че има анонимни (забележете) сигнали за купуване на гласове.

Това са едни ченгеджийски номера, присъщи на държавата, но много преди 2021 година. Нито един вътрешен министър, пак повтарям, не си е позволявал да изнася такава информация, защото тя влияе на общественото мнение и настроение".

Деница Сачева отбеляза, че каквито и да са внушенията на вътрешния министър, факт е, че прокуратурата поиска снемане на имунитета на кандидат за народен представител на Мая Манолова за купуване на гласове.

Ненков отново подчерта, че е абсурдно да бъдат "респектирани" физически и юридически лица по "анонимни сигнали", че са подготвяли купуването на гласове.