Тенденцията от последните 10 дни вече се превръща в правило – олигархичният кръг „Капитал“ начело с Иво Прокопиев стигнаха толкова далеч в защитата си на „Лукойл“, че изненадващо посегнаха дори и на бъдещия американски посланик в България Кенет Мъртън.

В заглавна статия в сайта „Дневник“ от днес - „Нищо за корупция, но конкретен въпрос за „Лукойл“ при изслушването на новия посланик на САЩ“ с автор Петър Карабоев, открито се критикува изслушването на Мъртън в Комисията по външни отношения на американския Сенат.

Прокопиев не е доволен, че нито веднъж на сенатското изслушване за одобряването му като нов посланик на САЩ в България номинираният Кенет Мъртън не бил произнесъл думата „корупция“, не споменал за санкциите по „Магнитски“, за върховенството на закона и за свободата на медиите. Все теми, върху които кръгът „Капитал“ от години паразитира и благодарение на които съзнателно очерня образа на страната ни и на враговете си у нас.

Но което е по-важното, Прокопиев недоволства и от факта, че в Сената е бил повдигнат въпроса за съдбата на „Лукойл“ и намерението на служебното правителство да изнася за трети страни горива от рафинерията в Бургас.

Още повече, че Мъртън изрично е заявил, че ще работи за намаляване на историческата обвързаност на България с руския петрол, която според него е проблематична, а целта е да се скъсат напълно тези отношения, включително с помощта на Европейската комисия.

И очевидно именно тук е болката на Прокопиев и на неговите проксита от „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“.

Припомняме, че освен скандала с газовите посредници с които работеше кабинетът „Петков“ (оказа се – свързани отново с Русия) и обвиненията на ГЕРБ за стотици милиони получени комисионни на гърба на българските данъкоплатци, Асен Василев също беше твърдо „за“ дерогацията на санкциите върху руския петрол (дори постави условието, че ако такава дерогация не бъде издействана за „Лукойл“, България изобщо няма да подкрепи санкциите).

Нещо повече, в последните дни Красен Станчев - изключително близкият до Прокопиев икономист от Института за пазарна икономика, също обикаля телевизионните студиа и пише напоителни статии в защита на „Лукойл“, които после скоростно се препечатват в „Дневник“.

Станчев критикува регламента на Европейския съюз който забранява закупуването, вносът или трансферът, пряко или непряко, на суров нефт или на нефтопродукти, ако те са с произход от Русия или се изнасят от Русия, счита, че нямало забрана за износ на горива, произведени в рафинерията в България от руски нефт, както и че схемите по избягване на данъци от „Лукойл“ били нещо съвсем нормално.

В допълнение, 302 милиона долара, с които Кремъл бил обложил износа на руски петрол от „Лукойл“ за времето след началото на руската инвазия не били нещо кой знае какво относно финансирането на военните действия - подигравайки се по този начин с невинните украински жертви.

Интересното е, че и Прокопиев и Станчев са бенефициенти чрез „Икономедиа“ и Института за пазарна икономика на милиони левове от „Америка за България“ и вместо да се грижат и прокарват общоевропейските и евроатлантически ценности, стигат дотам пряко да подклаждат и съдействат на руската пропаганда в България. 

Вероятно двамата са изнервени и от факта, че ДПС внесе нарочен законопроект, забраняващ износа на руски петрол от България. Нещо, което твърдо се споделя и от американските ни партньори и което същите считат за най-важната тема в момента – видно и въпросите и изслушването на Кенет Мъртън пред Сената.

Каквато и да е причината за „скачането“ на кръга „Капитал“ в защита на „Лукойл“ (помним, че Иван Костов продаде рафинерията на руснаците за смешни пари, а Прокопиев забогатя именно по негово време), то на американската администрация, която внимателно следи процесите у нас и наблюдава под лупа кой каква позиция заема спрямо Русия и дали не се е поставил в услуга на стратегическите интереси на Кремъл, със сигурност няма да й хареса точно финансираните от „Америка за България“ издания на Прокопиев да са на тази руска амбразура.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук