Да затегнат контрола над магазините и ресторантите препоръчаха на Българската агенция за безопасност на храните от Върховната административна прокуратура. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Оттам напомниха, че заради въведеното извънредно положение на 13 март заради разпространението на COVID-19 от ВАП са изискали от БАБХ предприемането на спешни мерки по предотвратяването на нарушения при предлагането на храни и хранителни продукти в обектите за търговия на дребно и заведения за обществено хранене.

От прокуратурата получили справка за работата на инспекторите от отделите „Контрол на храните“ при Областните дирекции по безопасност на храните на територията на цялата страна.

Заради увеличаващите се случаи на пациенти с коронавирус и в защита на обществения интерес прокурор от ВАП препоръчал на изпълнителния директор на БАБХ да предприеме допълнителни действия по засилване на контрола по изпълнение на разпоредбите в Закона за храните и с противоепидемиологични мерки, установени със заповеди на министъра на здравеопазването в рамките на извънредното положение.

Законодателството дава възможност на БАБХ при поява на нова болест или риск за здравето да актуализира ефективното извършване на официален контрол върху храните, напомнят от прокуратурата. ВАП е изискала от изпълнителния директор на БАБХ незабавно да бъде информирана за взетото от него решение.