Крупна схема за измами е разбита в Пловдив. Акцията е съвместна на полицията и районна прокуратура. Арестувани са 3-ма – една жена и двама мъже. Има данни, че престъпленията датират от 2016 г.

ГДБОП и полицията удариха измамници от Пловдив, ощетили бизнесмени с милиони

Повдигнато е обвинение за измама, с цел набавяне на имотна облага. Измамниците са предлагали на наивни представители на фирми и животновъди и земеделци и различни юридически лица да им правят реклама в най-голямата търсячка в интернет пространството, че при изписването на определена дума фирмата ще излезе на първо място.

Рекламата на месец е струвала между 180-200 лева. Фалшивите търговци са работили с около 6000 лица от цялата страна.

От прокуратурата и полицията призовават, ако има други измамени, да се обадят и хората да бъдат изключително внимателни.

Престъплението е разкрито благодарение на една единствена жалба.

На брифинга коментираха, че сред измамените е и един овчар, който едва ли има нужда да бъде рекламиран в интернет.

Преди 6 месеца е започнала усилената работа. Жалбата е била за това, че едно търговско дружество е измамило друго търговско дружество за това, че ще прави реклама, а реално такава не е имало.

Прави впечатление, че никой от рекламодателите не се е интересувал, плащайки си месечната такса, дали реално е правена реклама и дали името на фирмата наистина излиза в напред в търсачката.

Досъдебно производство е образувано преди 2 месеца. Вчера в София са претърсени 4 адреса. 2 от тях са на офиси на въпросната измамна компания, а 2 са на жилища, които са обитавали обвиняемите.

Иззети са множество доказателства, сред които компютърни конфигурации и др.

Няма яснота какъв е размерът на нанесените щети. Това е въпрос на анализи.

Иначе измамната компания имала перфектно счетоводство по документи. Извършвали са „честна дейност“. Действали са усилено на територията на Пловдивска област, въпреки че са работили на територията на цялата страна.

Арестувани са 39 г. Жена и двама мъже на по 38 и 32 г.

Организацията във въпросната компания е била изключително стройна. Наемани са били хора, които да уговарят бенефициенти с реклама, без реално да извършват такава услуга.

Към момента работното обвинение касае около 90 измамени, но такива са над 6 000.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук