Коронавирусът продължава да бъде най-актуалната тема сред световната общественост. Смъртоносната болест до момента е отнела стотици хиляди човешки животи в цял свят, а милиони са заразени. И докато в обществото се разпространяват различни истории, че коронавирусът е биологично оръжие, инцидент в лаборатория или че е дошъл дълбоко от природата, някои се насочват към „паранормалната“ страна на тази пандемия, пише Труд.

А именно, общественото мнение е залято от истории за екстрасенси, които отдавна са предсказали появата на смъртоносна инфекция. Освен Нострадамус и известната баба Ванга, появата на коронавируса е предсказана и от руския мистик и съветник на цар Николай II - Григорий  Распутин.

"Смърт без лице и бяла чума"

Самозваният свещеник Распутин, роден на 21 януари 1869 г. в Покровское, е смятан за човек с изключителни сили и се изявява като екстрасенс. Според историци, той предсказва собствената си смърт, падането на царска Русия, Съветския съюз и дори ядрената катастрофа в Чернобил. В разгара на пандемията, в обществеността се появиха истории, че той също е предрекъл появата на болестта COVID-19.

„Когато Содом и Гомор се върнат на Земята и когато жените носят мъжки дрехи, а мъжете женски, ще видите как смъртта скача върху бялата чума. Планини от мъртви тела ще бъдат подредени по площади и безликата смърт ще отнеме милиони животи. Градовете с милионно население няма да имат достатъчно ръце, за да погребват мъртвите ... Няма лечение, което може да спре бялата чума“ - казва Распутин.

Падането на царска Русия

Някои експерти казват, че Распутин предсказва насилие, т.е. болшевишката революция, а също и смъртта си, в писмо до цар Николай II. Той обявява, че империята ще рухне, ако бъде убит, и че това ще бъде началото на края на управлението на Романови. Две години след смъртта на Распутин комунистите убиват царското семейство Романови през 1918 година.

Чудеса и оргии

Днес Распутин е известен със своите чудеса и оргии. В петроградското общество ексцентричният Распутин е обожаван, макар че често се облича в селски дрехи. Той успява да си извоюва репутацията на благочестив, свят човек, екстрасенс и лечител, способен да излекува престолонаследника Алексей от хемофилия.

Распутин е беден руски селянин, който благодарение на бурния си живот става един от основните съветници и приятели на руския цар Николай II, последния руски цар. Той води скандален личен живот с жените от петроградското висше общество. Нещо повече, често е забелязан да си тръгва с проститутки, да се напива и да се прибира вкъщи едва рано сутринта.

Винаги е мръсен, рядко се къпе и се държи некултурно на обществени места. Поради всичко това, петроградският елит не го приема много радушно. Някои историци твърдят, че Распутин е имал конфликт с Руската православна църква поради вярата му, че връзката с Бог се създава чрез греха, тъй като според него, грехът е незаменим елемент от човешкото поведение и че чрез признанието на греха за вярващия и приемането на унижението от другите, получава Божията благодат.

Отровен, застрелян, хвърлен в реката

В нощта на 30 декември 1916 г. принц Феликс Юсупов, братовчед на императрицата и група заговорници, решават да убият Григорий Распутин. Отначало се опитват да го отровят с вино и сладкиши, но отровата не действа. Тогава принц Юсупов стреля в него отблизо, Распутин пада на пода, привидно мъртъв. След няколко минути обаче става, удря принц Юсупов и се опитва да избяга.

Според някои твърдения, заговорниците успяват да го хванат, бият го, стрелят още няколко куршума в него и го хвърлят в студената река Нева. Когато тялото на Распутин е намерено, дробовете му не са пълни с вода, което показва, че е мъртъв преди да бъде хвърлен в реката, т.е. че не се е удавил.

Британското разузнаване има пръст в това?

Има твърдения, че Распутин и императрица Александра, по рождение германка, уж са планирали примирие между Русия и Германия в разгара на Първата световна война, което изобщо не би задоволило британците.