И депутатите от просветната комисия на свой ред след колегите им от здравната комисия забраниха пушенето на наргиле на закрито. С промените, предложени от депутати от ОП, слагат в това число и плодови смеси, и тютюн, защото са категорични, че се вдишват все вредни вещества. Според тях опасността идва от това, че докато една цигара се пуши за няколко минути, то пушенето на наргиле може да продължи повече от половин час. Опасно е и използването на въглен за разпалването на сместа за пушене.

Промените в Закона за здравето бяха внесени по инициатива на партията на Валери Симеонов най-вече заради учениците, които необезпокоявани, още от ранна възраст, димят с наргиле по заведенията. Често пъти и родителите им нямат нищо против, като лежат на успокоението, че не става въпрос за цигара. В същото време в наргилето може да се постави дори дрога.

В мотивите към промените в закона обаче се изтъква аргументът, че наргилето е не по-малко вредно от цигарата, защото се вдишват вредни вещества.

От МОН декларираха подкрепа за закона, но подсетиха, че в ограничаването на зависимостите своята роля имат и родителите.

От сдружението "България без дим" пък поискаха да бъдат забранени и всички видове електронни цигари. Според Маша Гаврилова нагреваемите цигари са тютюневи изделия и по принцип влизат в забраната.

,,Ние предлагаме в закона да се казва "забрана за пушене на тютюневи и свързаните с тях изделия'', предложи противничката на тютюневия дим.