Протест пред Централната избирателна комисия се провежда тази вечер. Поводът - неяснотата около резултата от референдума, иницииран от Слави Трифонов. Припомняме ви, че за да стане той задължителен, според ЦИК не достигат 13 000 гласа. Имаше доста хора с българското знаме и с метли. Недоволството беше организирано в социалните мрежи под надслов "Слави, да изхвърлим боклука". Според тях заради липсващите 13 000 гласа, за да стане резултатът от допитването задължителен, от ЦИК се опитват да им откраднат гласовете.

След края на гласуването в неделя, има неяснота кой какво брои - дали бюлетини, дали пликове или подписи.

В крайна сметка от ЦИК обещаха, че ще се произнесат окончателно по казуса с референдума до утре, петък, точно пет дни след края на вота.

От Шоуто на Слави обявиха пред bTV, че не стоят зад този протест и не са негови организатори, но гражданите са свободни да се събират и организират както намерят за добре.

Според експерти дали достигат или не 13 000 гласа, за да стане референдумът задължителен, вече няма значение. Защото съдбата на му оттук нататък е ясна.

„Според мен референдумът е минал вече. Той мина, защото двете основни политически сили – ГЕРБ и БСП, макар и неформално, се съгласиха да отчетат желанието на хората, това са над 3 милиона души”, заяви Михаил Константинов.

И двете партии обявиха, че ще подкрепят промените в Изборния кодекс, поискани от хората с референдума - мажоритарно гласуване, задължителен вот и намаляване на партийните субсидии от 11 на 1 лева за глас.

Междувременно, в отворено писмо до ЦИК и Външно министерство мрежата от доброволци за изборите в чужбина предупреждава за рискове на балотажа. Според тях проблемите от първия тур ще се повторят.

„Доколко това е вина на ЦИК - може би е трябвало да направят проби и на наемат повече хора. Ако не се вземат мерки и активността е същата, голяма част от проблемите ще се повторят”, смята Петър Бакалов.

Според доброволците в чужбина ЦИК им дължи извинение за ужасните условия на труд. Те предлагат създаването на неформална координационна група за вота, която да започне работа още в събота. От ЦИК обявиха, че на този етап няма да коментират ситуацията и ще го направят едва след като имат официално решение по случая.