Днес е празник на Независимостта - празник на политическата воля, тържество на здравия политически разум. Това каза в словото си по случай Националните чествания на Независимостта във Велико Търново председателят на парламента Цвета Караянчева.

"Обявяването на Независимостта преди 112 години е едно народно дело. Едно народно усилие, което трае десетилетия. Народно усилие, в което участват не само най-смелите, но и най-умните наши предци.

Пътят към тази историческа дата - 22 септември 1908 година, е предначертан от визионерите, участвали в борбата за църковна независимост, от участниците в Българският централен революционен комитет, от онези смели българи-герои, мъченици, участвали в Априлското въстание, от опълченците, участвали в Руско-турската война, от създателите на Търновската конституция и от онези трудолюбиви българи, които направиха такъв икономически подем, че Великите сили останаха изненадани от това, което сътвори млада България", каза тя.

"Скъпи скандиращи, преди вас много хора са били тук и са имали много повече исторически поглед напред. Днес е празник на независимостта. Но днес е четен само Манифестът, а и има още много хора, които трябва да се борят след това на дипломатическия фронт, да обикалят столиците, да търсят подкрепа, да отстъпят по някои въпроси, но по други да бъдат стоманено твърди, за да може в средата на април 1909 година независима България да бъде призната от всички.

Затова днес е празник на политическата воля, тържество на здравия политически разум. Празник на онези, които наистина могат да мислят за напред. Историците обичат да казват парадокса, че когато България е била васална, тогава е постигнала икономически и духовен подем.

След обявяването на независимостта и признаването и започва една спирала от трудни времена за България – национални катастрофи, войни, терор, народен съд. Никога не трябва да допускаме отново тези грешки.

Когато днес се събираме да честваме това, което са направили за държавата ни строителите на съвременна България, трябва да си спомняме, че тези хора, които бяха след тях допуснаха грешки и ние никога не трябва да ги забравяме", подчерта Караянчева.

"Скъпи гости на Търново, тези, които искате да чуете и да участвате в празника на Търново, хубаво е, че се събираме всеки празник във Търново – Деня на Конституцията, Деня на независимостта, защото тук всеки камък има история и тук трябва да имаме най-голямата отговорност, за да можем да запазим онзи изначален смисъл на понятието независимост.

Независимостта трябва да бъде сплав от идеализъм, прагматизъм, разум и храброст.

Скъпи сънародници, честит празник на всички. Да живее свободна и независима България. На вас, които викате „Оставка“, също честит празник!", добави още председателят на парламента.