България се нарежда на трето място по най-евтино месо в Европейския съюз (ЕС) за миналата година, като е изпреварена само от Полша и Румъния, съобщава днес на сайта си европейската статистическа служба Евростат.

При сравняване на ценовото равнище на страните членки с индекса на средното ценово равнище на месото на ЕС от 100 пункта за 2019 година, най-ниска се оказва цената на месото в Полша и Румъния, като за тях показателят е 63 пункта, следват България с 66 пункта и Литва със 71 пункта, предава "Монитор".

При тази съпоставка най-скъпо се оказва месото в Австрия, където ценовият индекс достига 145 пункта, Люксембург (141 пункта), Франция (131 пункта), Нидерландия (127 пункта), Белгия (125 пункта) и Финладия (124 пункта)

За сравнение, в Швейцария индексът за миналата година е бил на равнище 235 пункта.

Статистиката включва говеждо, телешко, свинско, агнешко, овнешко, козе и пилешко месо, карантия и други месни изделия.