Oсновни хранителни продукти като мляко, месо, зеленчуци и плодове са поскъпнали почти двойно. Това показа проверка в цялата страна, пише "Труд".


Ако за кило ябълки през март сме давали средно по 1,69-2,00 лева, то в последната седмица плодът е трайно по 3-3,60 лева. Свинското масово по магазините удари над 10 лева за килограм. А доматите - твърдо над 3 лева.

Сезонните зеленчуци се намират на тази цена само по пазарите, защото в плодзеленчуковите магазини стигат и до 5-6 лева според сорта им. Тенденцията за ценовия скок започна от началото на извънредното положение през март заради коронавируса, но поскъпването продължава, коментираха собственици на магазини.

Жителите на Велико Търново купуват едни от най-скъпите храни. Репортерска проверка на “Труд” установи драстично поскъпване на множество стоки от първа необходимост.

Старата столица държи най-висока цена при кашкавала - 14,35 лв./кг. Най-скъпа е и каймата смес, която върви по 7,80 лв. на едро. Сиренето в региона се предлага по 9 лева килото и вече е лукс на трапезата.

Сред скъпите продукти е и слънчогледовото олио - 2,10 -2,89 лв. за литър, а зрелият фасул върви по 4,70 лв./кг. При брашното цената е левче за килограм и отново е по-висока отколкото в другите градове.

Единствено при яйцата няма разлика и бройката излиза по 19 стотинки. Търговци казват, че оранжерийните домати са поскъпнали с 15 процента. По-високи цени са регистрирани и при морковите с 13,3 процента, при лука - над 9 на сто, ябълките с над 20 процента и при лимоните с близо 10 на сто.

“Хората рязко обедняха, а липсата на туристи допълнително утежнява икономическото състояние във Велико Търново. Множество магазинчета затвориха заради липса на клиенти. Хората драстично ограничиха харчовете си заради занижени доходи.

Клиентите пазаруват само най-необходимото като множество стоки залежават по рафтовете и витрините, а сред тях са риба, шоколад, сухи мезета, вина и др.”, споделят съдържатели на търговски обекти.

Драстично увеличение на цените на киселото и прясно мляко се отбелязва в Западна България. В Благоевград, Сандански, Велинград и Пазарджик има най-голям скок.

Няма кофичка мляко под един лев в Благоевград, дори и от имитиращите продукти. А литър мляко се търгува за над 2 лева. За сметка на това пък масово се развъртя търговията на домашно мляко, което струва левче за литър.

Практиката да се продава домашно мляко полулегално бе позамряла последната година заради масовите проверки на инспектори на БАБХ в цялата страна.

Потреблението е доста свито, хората купуват само най-необходимите неща, казват продавачите и от Сливен. Търговията в по-малките населени места е в колапс след пандемията, констатират в Плевенско и Габровско.

Всеки трети магазин по централната улица на Благоевград е с табела “дава се под наем, продавам, търся наематели”. Десетки търговски обекти за продажба на дрехи фалираха и затвориха напълно. А тези, които останаха се оплакват, че нямат никакви обороти.

Свободните търговски площи в момента са над 200 обекта, коментираха пред “Труд” брокери на недвижими имоти в региона.