Медицинско удостоверение от психиатър, с което се кандидатства пред служба КОС на МВР за разрешително за оръжие се изкарва най-много за 5 минути, пишат „Телеграф“ и "Монитор". Интересното е, че дори таксите за услугата се различават, като най-скъпа е в София-40 лв. "Телеграф" е извършил тематична проверка в цялата страна, след трагедията с двойното убийство в София.
 
В центъра за психично здраве „Проф. Н. Шипковенски“в София препитването е чисто формално. Изисква се кандидатът да декларира, че не страда от психични отклонения и не злоупотребява с алкохол и наркотици. Центърът за психично здраве на ул. „Екзарх Йосиф“ 59 е с работно време от 7,30 до 18,30 всеки делничен ден. В 9 сутринта има само един човек пред кабинета на преглеждащия лекар, който се намира точно до регистратурата, където се плаща. 15 минути по-късно вече започва да се заформя лека опашка. Млад мъж на видима възраст не повече от 28г. е дошъл в центъра, защото ще става ловец. „Сега ще карате курса или вече сте го изкарали? Какво ви казаха, че ви трябва – справка, че не сте диспансеризиран или преглед медицински“, пита служителката на касата, на която се плаща. „Казаха ми да кажа, че трябва по-скъпото“, отговаря младежът. По-скъпото е прегледът, който е 40 лв.

Самото събеседване върви с въпроси от типа дали сте семеен, имате ли деца, обичате ли да стреляте, какво налага да използвате оръжие – ако е свързано с желание да го имате за лична безопасност или пък ако ще ловувате, пипат примерно „жена ви съгласна ли е да отсъстване от дома си събота и неделя, за да сте на лов“.

Проверка на Телеграф във Велико Търново показа, че психиатри въртят успешен бизнес от продажба на бележки за притежаване на огнестрелно оръжие. Вместо да посещават областният Център за психично здраве и да минават истински психиатричен преглед, желаещите да получат бележка, разрешаваща им да имат пушкала, просто е достатъчно да отидат в най-близкия частен психиатричен кабинет. Там срещу суми от 20 до 30 лв. те получават необходимата бележка, че нямат психиатрични проблеми без изобщо да бъдат преглеждани. Единственото, на което държат психиатрите при преглед в частните си кабинети е кандидатът за преглед да им представи издадена от психодиспансера бележка, че не се водят на диспансерен отчет.
Таксата за издаването на този документ от Центъра за психично здраве във Велико Търново е 15 лв.
 
В Бургас процедурата започва на регистратурата с представяне на лична карта. Служителката зад гишето подава екземпляр с въпросник за самооценка, който се попълва на място. Бланката съдържа 22 въпроса, сред които преобладават свързани с агресия и автоагресия. Проблемът е, че пациентът сам попълва въпросника и спокойно може да излъже. Следва заплащане на такса от 30 лв. и срещу представената касова бележка, от регистратурата дават номерче за преглед с цел финализиране на съдебно-психиатричното освидетелстване. Извършва го дежурният психиатър. Прегледът отнема не повече от 60 секунди и задаване на точно три въпроса. Докторът пита за какво ще служи удостоверението. След като разбира че е за носене на оръжие, уточнява дали е ловно или бойно. Третият въпрос е какво е образованието на кандидата, с което прегледът приключва и той получава подпечатан документ за пред КОС. В него пише "годен да носи оръжие". Отбелязано е, че липсва наследствена обремененост, което не е ясно как е установено. В графа актуални оплаквания пък е вписано: "няма актуални оплаквания", въпреки че не е зададен никакъв въпрос в тази насока.