Парламентарната комисия за борба с корупцията е започнала проверка на агента Алексей Петров по анонимен сигнал, че е подал неверни декларации и е спечелил милиони. "Спечелих 3 млн лв. като консултант, но преди ДАНС", обяснява Петров в интервю за "24 часа".

Сигналът, получен в НС на 13 октомври, бил подписан от Петър Иванов Петров, но будният гражданин дал да се разбере, че истинското му име е друго. "Ако личността ми стане известна, може да ме сполети участта на пребития журналист Огнян Стефанов",  отбелязал той в края на писмото си.
Депутатите от комисията на Бойко Великов трябва да изискат информация от НАП и Сметната палата, защото според данните, подадени от анонимния гражданин, Алексей Петров е спечелил близо 3 млн. лева през 2007 г., когато вече е бил държавен служител. Освен това пропуснал да впише новопридобит парцел в столицата, от който неговият дял се изчислявал на 54 хил. лв. 
Бившата барета не отрича за сумите, но обяснява, че всичко е законно. "Вярно е, че през 2007 г. съм подал декларация, според която през 2006 г. съм притежавал 930 000 лв., вярно е също, че през следващата година съм декларирал 3 350 000 лв.", казва той. И продължава: "Но аз станах държавен служител от 1 април 2008 г., когато постъпих в ДАНС, а тези доходи съм придобил през 2007 г., когато не съм бил държавен служител. Постът ми в НОИ не е такъв - там бях представител на бизнеса".
Въпросните парични средства според съветника на Сертов са постъпили в банковите му сметки от няколко големи финансови сделки, някои от които минали и през фондовата борса. Основната част от консултантските хонорари били платени от чуждестранни компании, които инвестират у нас. А за парцела сведенията от сигнала били остарели: въпросният имот от 46 дка бил придобит още през 1997 г., но през 2005 г. била извършена делба и Алексей Петров така придобил два по-малки парцела.
"Стилът и почеркът са ми познати", коментира агентът. Според него сигналът е една висока оценка за работата на ДАНС. "Никога в демократичния период на България не е имало такова притеснение от институция, видно продиктувано от непоколебимостта на хората в ДАНС да си свършат работата", категоричен е Петров. /БЛИЦ