Случаят с грабежа над 14-годишно момче в градския транспорт, без никой от свидетелите да реагира, предизвика остри реакции на възмущение в обществото и в социалните мрежи. Какво показва безразличието на пътниците, пред които се случва актът на насилие.


За мен водеща в този случай е апатията. Страхът е разбираема човешка реакция и да - в България да се противопоставиш на насилник, на психопат, има сериозни рискове да бъдеш нападнат агресивно. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова.

"В автобуса е имало много хора, тези, които са съблекли детето и са упражнили насилие върху него, със сигурност е можело да бъдат спрени, ако поне половината от тези хора бяха реагирали. Това за мен е, меко казано, крайно неприемливо. Въпросът е някой да реагира, да си помисли какво следва, ако в случая това е неговото дете или самият той. За децата е разбираемо да живеят във виртуалната реалност, но все повече възрастни го правят и този инцидент е показателен за това", допълни д-р Гълъбова.

"На нас, българите, все по-чужда ни става емпатията, състрадателността. Това, че не реагираме, ни прави съучастници", обясни още докторката.

Категорично при извършителите има чувство за безнаказаност, най-вероятно не им е за първи път подобно поведение и смятат, че трябва по този начин да изразят своите емоции.

По думите ѝ най-вероятно са психопати, които по този начин се доказват и знаят, че няма кой да ги спре.

"Не смятам, че след този случай ще си извадим поука. Всички ние сме свидетели на ежедневните ни опити да се правим, че не виждаме какво се случва около нас. С детето ще поработят психолози, ще се пошуми малко, но като общество няма да мръднем и крачка напред", допълни още д-р Гълъбова.