17-годишната Ивана е в неизвестност от четвъртък. От мобилния телефон на момичето е сменена профилната ѝ снимка във Фейсбук а той се намира в нейните родители.

"Мерило във всяко едно общество за неговото състояние е грижата за децата. Причините за изчезването могат да бъдат много различни - от чисто тийнейджърски, до насилие, което криминалните служби трябва да разяснят.

Важно е да се мобилизира човещината у хората и да се подкрепи търсенето, което вече продължава дни. Важно е да се работи в средата на едно дете. Това е ключово. Трябва да се мобилизират близките, семейството, специалистите в училището. В издирването трябва да се използват всички средства", коментира психологът д-р Пламен Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че педагогическият колектив и семейството трябва да имат много ясна представа за състоянието на средата, в която учи детето.

Д-р Димитров уточни, че трябва да се спазват добри професионални стандарти, а те изискват да се започне системна работа около детето. Проблемите могат да са в академичната област или свързани с емоционалния статус.

"Образованието ни мисли предимно за ученето, отколкото за изграждането на личността. Изключително важно е да има чувствителност", подчерта психологът.

Според него трябва да си извлечем поука от ситуацията и да сме по-внимателни, когато има отклонения в развитието, поведението или отношението на едно детето.

"В България имаме все още стигматизация на проблемното поведение. Много хора не се ангажират и не взимат присърце проблемите, защото самите те имат такива. Стига се до това, че се неглижират ранните признаци", каза д-р Димитров.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук