„Капаните в социални мрежи са много и децата ни не са подготвени. То е като да ги пуснеш на улицата, без да знаят правилата за движение“. Това каза за bTV психологът Иван Игов по повод последното проучване на УНИЦЕФ, което показва, че капаните в мрежата засягат все повече деца.


По думите на психолога непълнолетните се превръщат в мишена в онлайн пространството, когато влязат активно в него - започнат да използват социални мрежи.

„Преди 12 г. когато правихме първото изследване за УНИЦЕФ, изследвахме насилието между деца вътре в училище. И изведнъж – някъде на третата година, резултатите започнаха да се променят – децата започнаха да говорят по-малко за насилие в училище. Бяхме доволни – вижте каква страхотна работа вършим – насилието намалява.

Оказа се обаче, че не е така. Тогава активно навлязоха в живота на децата социалните мрежи. Насилието се измести там“, добави той.

Игов напомни, че на сайта на УНИЦЕФ има наръчник с препоръки за родителите как да установят, че детето им е жертва на насилие в мрежата.