Когато в затворено пространство сме близо човек до човек при говорене отделяме 250 вируса за една минута, когато кашляме – 50 000 вируса в минута, при силна кашлица – до 800 000 вируса в минута. Затова е нужно да се спазва дистанция и да се носят маски, заяви пред БНР пулмологът д-р София Ангелова.

"Вирус има и той търси своето място“, категорична бе тя. 

Пулмологът поясни, че температурата е израз на добрия имунитет, затова не е толкова тревожен симптом: "Не трябва да се вика Бърза помощ при всяко пикче на температурата. Симптомът за преценка за болнично лечение е задухът.

Хората трябва да са спокойни, да поддържат връзка със своите лекари. Трябва да се приемат много течности и да се проветряват помещенията".

Д-р Ангелова подчерта, че заразяването между хората е по-активно в сравнение с пролетта, защото сега хората са непрекъснато заедно.

"Години наред тръбяхме, че пулмолозите сме малко. Младите хора предпочитаха по-високоплатените специалности, а ние сме най-нископлатените. А сега ние сме на амбразурата", отбеляза тя.

По думите ѝ, не е необходимо някой да ни налага мерки или да ни ограничава, защото "всеки от нас съзнателно и отговорно трябва да приеме този световен факт – има един вирус, към който хората нямат все още изграден имунитет и той води до бързо заразяване в целия свят".