Светослав Трайков - мъжът с розовата вратовръзка, който доведе шпицкомандата на Минеков в редакцията на Труд, е разследван на няколко пъти, има и една присъда. Той е от Варна и освен с криминално, се слави и с богато партийно досие, пишат от едноименния вестник

През 2009 г. Трайков е сред учредителите на ГЕРБ във Варна, а през 2013 г. напуска партията, след като уволнен от общинския съвет като председател на Борда на директорите на Двореца на културата и спорта.

През 2014 г. за кратко влиза в партията на Николай Бареков „България без цензура“, а от лятото на миналата година се включва в партията на Мая Манолова „Изправи се. бг“. Изявава се като автор в сайта за фалшиви новини на Арман Бабикан „Информиран. нет“ и разбира се като един от лежащите по палатките на Орлов мост и в Ларгото.

Венец на изявите му като активен борец става спирането за няколко минути на тока в софийското метро на 20 юли. В този акт той участва с дуета Еленко Божков и Минчо Спасов, за което и на тримата са повдигнати обвинения за хулиганство.

По време на протестите Трайков обича да казва за себе си, че е четвъртият от Отровното трио. И логично - понеже няма къде да работи, Минеков от триото го назначава за свой съветник.
 

Името на Светослав Трайков нашумя и след скандал за шофиране в нетрезво състояние. Досъдебно производство от описа на Второ районно полицейско управление във Варна доказва, че през 2010 година той e управлявал личния си автомобил „Ситроен“ с концентрация на алкохол в кръвта 2.12 промила.

Престъплението по чл. 345 Б, ал. 1 от Наказателния кодекс е установено по надлежния ред с химическа експертиза. Делото от 2010 година завършва със споразумение, в което подсъдимият се признава за виновен и приема да му бъде наложено наказание „пробация“. Трайков е задължен да се регистрира по настоящ адрес за срок от осем месеца, като два пъти седмично се среща с пробационен служител.

Съдът му отнема правото да управлява МПС за срок от десет месеца.

През 2011 година срещу Светослав Трайков е образувано и друго наказателно дело от общ характер. Този път обвинението е за престъпление по чл. 210 и чл. 209 от Наказателния кодекс за това, че в периода 2005 - 2006 г. възбудил и поддържал в заблуждение гражданин на Великобритания, с цел да набави имотна облага.

Трайков убеждава британеца, че ще закупи имот на негово име, за което получава 18 200 евро. До окончателна сделка така и не се стига. По същото време обвиняемият работи във варненска агенция за недвижими имоти „Дриймхоум“, от която впоследствие е уволнен, макар съдът да не намира достатъчно доказателства.

От години Трайков е особено любим на всички приятели на животните във фейсбук и особено на тези, които обичат кучета. Никога няма да бъде забравен неговия пост как из Варна е тровил „пумияри“ (правописът е достоен за съветник в Министерството на културата и за автор в сайта на Бабикян - б. р.). Тази любов на наричаните от него „психокучелюби“ го принуждава ще не ще да се снима с различни породи четириноги приятели на човека.
 

Незабравимите постове на Трайков във фейсбук, с които се гордее, че е тровил кучета.

Но какво да си прави - в България каквато е културата на министъра на културата, такава е и културата на съветника на министъра на културата.