Рекорд - три последователни дни в Западна България имахме минимуми под 10 градуса. Това да се случи такъв минимум в някои ден по средата на лятото не е нещо фантастично, но три последователни дни това си е наш национален рекорд. Ще се заровим по старите архиви, за да видим, дали педи 50 години не е имало такова. 

Това каза проф. георги Рачев в ефира на bTV. 

"Чака ни много лятно, много топло и на места ужасно горещо време. В края на краищата вървим към горещниците. Към България идва антициклона Юрген, антициклона, в неговата източна периферия ще нахлуе този студен въздух, който ще понижи температурите от 36 градуса. Захлаждането ще е доста символично. Намаляха валежите почти на половина. Ще вали само в планините", каза Рачев. 

"Юргент на височина от километър и половина, цяла Европа е обхваната от анормална топлинна жега. Това е за пореден път. В централна и почти цяла Европа и във Великобритания също страдат от тази анормална жега. Ще се задържи поне още една седмица. Очертава се един много топъл и сух период за Европа. Ние ще сме в периферията", обясни още климатологът. 

Сумарното количество на валежите за 10 дни напред - няма да има никакви валежи. В Алпите ще има 30-40 литра валежи на метър. Това е символичен валеж, каза още той. В Италия сушата продължава и това ще се отрази на зърнената реколта и лозята. 

Символични валежи в Рилородопския масив. 

Плашеща карта, но трябва да се казва истината и хората да са подготвени. това е модел за 22 юли, каза Рачев, сочвейки към картата с американския модел за жегите в Европа. 

Очакват ни много големи температури. Поречието на Дунава - 42 градуса. Според европейския модел температурите ще са по ниски с 3-4 градуса. В периода 21 - 24 юли има вероятност за температури над 37-38 градуса. И за над 40 градуса във вторник. 

Днес и утре също времето ще е много топло, подчерта професорът. 

Прогнозата за София

Прогнозата за Варна

Прогнозата за Пловдив

Морето ще е перфектно. И ако го няма бриза - 30 градуса, като запечатани и се приближаваме към горещниците. 

Освен за море планина и почивка работата навънка ще бъде свързана с трудности и много бира.