Хладно е за нас, за дамите направо си е студено. То и вчера беше студено, особено с този вятър, който днес в някои части на Западна България го няма. Тогава ще напече и слънцето и ще се повишат температурите. Вървим към съществено затопляне, което ще го усетим четвъртък-петък. Това заяви пред bTV климатологът проф. Георги Рачев.

Той показа ярко червена карта на Европа с големи жеги в последните дни, „Топло, топло, особено в Южна Италия. И това топло можем да го пренесем спокойно за следващите няколко дни. Идва към нас“, каза проф. Рачев.

По думите му, следващата седмица температурите ще бъдат трайно над 30, на някои места над 35 градуса, в Испания до 45 градуса.

Климатологът обясни, че причината за захлаждането у нас в последните дни е в циклон: „Йосиф е виновникът за това нещо. Този студен фронт, ние усетихме в челото на Йосиф полярен въздух, който донесе това чувство за хлад. Не е страшно. Веднъж на 10 години имаме такива минимални температури в средата на лятото“.

„Този студен фронт върви към Балканския полуостров и ще се получи завихряне. Това ще определи в събота и неделя малко по-облачно време с евентуално валежи“, допълни той.

„Почва да прилича Созопол малко на Северна Гърция. Отново никакви валежи – едни 10-15%, колкото за Бог да прости“, обясни той.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме какви са климатичните условия в страната.