С траурна процесия от сградата на Министерство на отбраната до Централния военен клуб армията днес отдаде почит към началника на отбраната генерал Андрей Боцев.

Ген. Боцев почина на 60-годишна възраст в четвъртък след кратко и мъчително боледуване.

Към траурната процесия, в която участва тежко военно снаражение, се присъедини министърът на отбраната Красимир Каракачанов. В Централния военен клуб да се простят с ген. Боцев дойдоха президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова.


"Напусна един достоен български генерал. Генерал Боцев премина през всичко нива на военните йерархии и се утвърди като един изключително високо подготвен и офицер и командир. Той заслужи уважението на своите колеги", каза президентът Румен Радев по повод кончината на ген. Андрей Боцев.

„Беше обичан от своите подчинени, той се грижеше за тях като баща. Беше почтен, честен и прям.

Има безспорен принос за развитието на въоръжените ни сили.

За мен беше и като български генерал и като върховен главнокомандващ на Въоръжените сили удоволствие и чест да работя заедно с него.

Воден до последно от изключително високото си чувство за отговорност и дълг. Той до последно остана на своя пост. Поклон и светла му памет", добави главнокомандващият на българската армия.

Генерал Андрей Боцев ще бъде погребан в родния си Гоце Делчев в понеделник.

Андрей Боцев е роден на 26 ноември 1959 г. в Гоце Делчев. С висшето офицерско звание генерал е удостоен на 18 април 2018 г. Той бе началник на отбраната от 8 март 2017 година до последния си час.

Източник и снимки: БГНЕС