"До момента има само две оферти за заместваща платформа на българските изтребители МиГ-29 и цената никак няма да се хареса на народните представители", обяви президентът Румен Радев. Той подчерта, че получените оферти са само тези, въпреки многократните му настоявания на най-високо политическо ниво към редица държави, както и след множество писма и настоявания от Министерството на отбраната.

"През месец март миналата година срещата на върха на НАТО в Брюксел аз поставих открито пред всички съюзници - на американския президент Байдън и на други лидери от НАТО искане за предоставяне на помощ - изтребители втора ръка, така че ние да запълним тази празнина от евентуалното спиране на експлоатация на самолетите МиГ-29 до получаване и въвеждане в оперативна експлоатация на Ф-16", заяви президентът.

Държавният глава коментира, че така наречените триъгълни сделки за въоръжение не решават проблема с охраната на българското въздушно пространство. Той призова следващият парламент и правителство да направят всичко възможно българските летци да имат съвременни изтребители:

"Не да ги чакаме не знам вече колко години, защото партиите и парламентът трябва да изпълняват законите, които са приели, а там ясно пише в закона за отбраната и въоръжените сили, че българската армия охранява нашето въздушно пространство самостоятелно или съвместно с нашите съюзници, но не без нашите военновъздушни сили".

БЛИЦ припомня, че по-рано днес Радев сряза Иван Костов и припомни най-голямото му вредителство като премиер.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук