Започна срещата на Демократична България с президента Румен Радев. От партията са Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев.

Няма нужда да дискутираме колко сложна е обстановката от кризите, като се добавя още една – политическата. Българите очакват политиците да вземат решение. За нас е важно да работим така, че България да не остане в периферията на ЕС. Това заяви президентът Румен Радев в началото на срещата.

Има един фундаментален въпрос. Искам да ви поздравя за вашите усилия да поддържате темата за съдебната реформа. Сега се сещам, че при връчването на мандата на ПП, аз предупредих, че ако не се предприемат решителни реформи в първите 100 дни, статуквото ще поиска реванш. Да, има крачки, но закриването на спецсъда е само една.

Разчитам на вашия политически опит и зрялост да се намери баланс. Голямата тема е цялостната оценка на политическата обстановка, има ли потенциал това НС да формира ново управленско мнозинство", обърна се президентът към ДБ.

Христо Иванов от своя страна изтъкна, че освен изброените кризи, има още една - на политическата класа.

"Вие очертахте кризите, с които се намираме и колко е отговорен този момент. Считаме, че Конституцията предвижда тези консултации като антикризисна мярка, до колкото целта на Конституцията е да има излъчено правителство, а не да се достига до предсрочни избори.

Предсрочните избори не могат да бъдат паницея. За нас има още една криза – кризата на политическата класа. Оказа се, че е твърде лично, че е невъзможно да се водят разговори, затова тези консултации са важни“, уточни Христо Иванов.

Надявам се, че в крайна сметка въпреки всички затруднения консултациите ще се случат, но с участието на всички. От наша гледна точка е много важно да се направи опит с първия мандат.

Първият мандат е най-натоварен с очакванията, колкото и това да е трудно. Продължавам да съм скепптичен, че едни нови избори ще решат проблемите. Българската политическа класа не знае как да говори, не знае как да излъчва приоритети, въпреки различията. Не мога да кажа, че имаме някакви бързи рецепти", посочи Иванов.