Откриват безплатни онкокабинети в страната
Около 33 300 българи се разболяват от рак на година. Това означава, че коварната болест захапва 92-ма души на ден, пише "Стандарт". Това алармира проф. Иван Черноземски, който вчера взе участие в клуб "Млад онколог" в Шумен.

На срещата бяха представени новостите в диагностиката и лечението на злокачествените заболявания. Близо 80 на сто от болните в ЕС и САЩ се диагностицират рано, което значително увеличава шанса им за излекуване, подчерта проф. Черноземски, който бе начело на екипа, изготвил Национална програма за борба с рака 2009-2013 г. Той допълни, че у нас повечето случаи се откриват в късен стадий, което увеличава не само разходите, но и смъртността.

Здравното министерство ще открие безплатни онкокабинети за консултации и изследвания, в които да се осъществява ранен скрининг, обясни специалистът. Предвижда се да бъде изградена комплексна информационна мрежа за онкозаболяванията. С нейна помощ експертите ще следят развитието на 20 показателя - колко профилактични изследвания са направени, колко души са се разболели, в какъв стадий е открита болестта и др. В програмата е залегнала безплатна ваксинация срещу рак на шийката на матката за момичетата на 9-15 г., както и откриването на хосписи за тежко болни пациенти. До края на февруари ще бъде приета Национална харта на защита на раковоболните. /БЛИЦ