Дисциплинарната проверка бе разпоредена със заповед от директора на ОДМВР - София ст. комисар Живко Коцев веднага след разпространен в медийното пространство клип за неправомерни действия от двама униформени към водач на превозно средство. Това съобщават от МВР.

БЛИЦ припомня, че миналата седмица се появи клип, който показва как български униформени удрят шамар на турски тираджия

Целта на проверката бе изясняване на всички факти и обстоятелства по изнесения случай. 

В хода й е установена истинността на фактите, както и двамата служители – младши инспектори от група „Контрол на пътното движение по главни пътища и магистрали“ – прекият извършител с 18 години стаж в системата на МВР, и водачът на служебния автомобил – 9 години работа във ведомството. 

Осъществени са съответните срещи с тях, на които са запознати със заключенията на комисията и са дали съответните обяснения за извършеното деяние, както пред прекия си ръководител, така и пред състава на проверяващата комисия. 

Удареният от полицай заради подкуп турски шофьор с шокиращи разкрития

Междувременно от комисията е изискана и цялостната документация от 4 април, работния ден на двамата полицаи, в която е проследена и извършената административно-наказателна дейност по време на дежурството им. 

Изяснява се и начинът на ползване на техническите средства, в които се отразяват взетото отношение спрямо водачите и пътниците на МПС. 

Констатирано е, че случаят с чуждия гражданин не е докладван и отбелязан в документацията.

За изясняване на обективната истина, в рамките на проверката е изпратено искане до Дирекция „Консулски отношения“ за осъществяване на контакт с Посолството на Турция у нас с цел провеждане на среща с пострадалия водач. Използвани са и каналите на Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ и българския полицейски аташе в Турция.

Ясна е съдбата на полицая, нашамарил турски тираджия на "Тракия"

Същевременно, със заповед на министър Бойко Рашков, е разпоредена цялостна проверка на дейността на отдел „Охранителна полиция“ на областната дирекция и на упражнения контрол от страна на прекия ръководител на двамата полицаи. 

За целта е сформирана комисия, в която са включени служители на ГД „Национална полиция“.

Паралелна проверка по случая е разпоредена и от административния ръководител на Софийската окръжна прокуратура.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!