Заместник-министърът на здравеопазването и управител на НЗОК Емил Райнов ще сезира прокуратурата, затова че “Търговска лига” е притискала касата да наруши закона и да сключи договори с техни три болници, които не отговарят на законовите изисквания. Това той съобщи по бТВ в отговор на атаките срещу него от фармацевтичния гигант. “Търговска лига” обвини Райнов, че той е искал подкуп от 2.8 млн. евро всеки месец.
В отговор Емил Райнов заяви, че атаката срещу него и срещу НЗОК от страна на “Търговска лига” е започнала още в края на 2005 година, когато министерството на здравеопазването приема Наредба 34 за лекарствата за онкоболните, с която се въвежда цената като единствен критерий за търговете. Това води до намаляване на цените на лекарствата за онкоболните с около 30%, от което “Търговска лига” губи 20 млн. лева годишно, твърди Райнов. Той беше категоричен, че се е срещал с ръководството на “Търговска лига” само в присъствието на други хора. Преди години е получавал заплахи по телефона от собственика на фармацевтичното предприятие Тихомир Каменов, който му е казал, че ще бъде смачкан. Не може всичките им фирми да стоят над закона, посочи още заместник-министърът. В тази връзка той днес ще сезира прокуратурата, за това че “Търговска лига” е притискала и изнудвала НЗОК да сключи договори с три болници, който тогава дори не са имали разрешително да работят.
Управителят на “Търговска лига” Тони Веков заяви от своя страна, че подкупите са искани непрекъснато от емисари на Райнов. По думите му те непрекъснато притискали дистрибутори на лекарства. Той обвини още, че заместник-министърът е в основата да се приемат незаконови разпоредби за акредитация на болниците. Тони Веков беше категоричен, че в крайна сметка прокуратурата ще се произнесе по скандалните случаи.
Емил Райнов пък отвърна, че освен сигналът до прокуратурата, ще заведе и дело за клевета. /БЛИЦ