Шофьорът на джип, който тази сутрин блъсна и уби млад мъж на "Симеоновско шосе" в София, се е предал в столичното Първо РПУ, съобщава БНТ.

Сигналът за инцидента е подаден малко преди 7 часа. Младият мъж е пресичал в участък, където мантинелата е прекъсната, а наклонът позволява на шофьорите да карат бързо.

Екипът на Спешна помощ е пристигнал на място няколко минути по-късно, но раните от удара са били изключително тежки и пешеходецът е издъхнал на място.

Шофьорът на джипа е избягал, а след това сам се е предал в Първо районно управление. По неофициална информация той е 65-годишен, а пробата му за алкохол е отрицателна.

Разбра се кой е загиналият на "Симеоновско шосе" тази сутрин

По време на разпита в полицията се е наложило да бъде откаран в болница, защото му прилошало.

Според експерти поставянето на повече повдигнати пешеходни пътеки ще намали инцидентите. Те са подходящи за прави дълги булеварди с по няколко ленти, тъй като се виждат отдалеч, а шофьорите намаляват инстиктивно.

Важно е също така те да бъдат добре осветени, защото особено в този момент от годината, когато дните са по-къси и имаме повече тъмни часове е много важна видимостта на пешеходците, коментира Илия Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Практиката показва, че най-уязвими сред пешеходците са именно децата и възрастните. Често тъмните дрехи, особено през зимата, ги правят невидими на пътя. Затова експертите съветват да се носят ярки цветове, както и светлоотразителни елементи, които могат да спасят човешки живот.

Практиката показва, че инцидентите рязко намаляват след поставянето на повдигнати пешеходни пътеки.

За съжаление, това е поредният нещастен случай на пътя. Статистиката на МВР показва, че от началото на месеца в пътни инциденти са загинали 15 души, а ранените са близо 250.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!