Нямам информация за опасност от спиране на Търговския регистър. Това каза правосъдният министър Цецка Цачева по време на регулярното изслушване в правната комисия на парламента, съобщава Дарик.

Министърът обясни, че обявената наскоро обществена поръчка от Агенцията по вписванията за допълнително място за съхраняване на данни е за нуждите на разследването, което проверява причините за срива в регистъра през август. В това място ще бъдат запазени данните непосредствено преди спирането на работа на регистъра и стъпките взети след това.  По думите на Цачева все още не е завършила проверката от прокуратурата и ДАНС по случая.

Правосъдният министър коментира още, че Агенцията по вписванията е обезпечена финансово и технически с необходимите средства, за да може да изпълнява задълженията си за безпроблемно функциониране на Търговския регистър.

Относно проблема с кадровата обезпеченост на ИТ специалистите в Агенцията по вписванията - констатира се, че в предходните години е бройката им е стигнала до 17, а в момента те са четирима, каза Цачева.