Украинската държавна компания "Укроборонпром", в сътрудничество със страна от НАТО, е започнала производството на 122-милиметрови артилерийски снаряди в чужбина и вече е успяла да изпрати една партида за украинските въоръжени сили (ВСУ).

Това съобщиха от пресслужбата на концерна днес.

"Това е третият вид боеприпас след 120-милиметровия минометен снаряд и 125-милиметровия танков снаряд, който се произвежда по украинска технология и с участието на украински специалисти в чуждестранни предприятия. 122-милиметровият снаряд се използва от украинската артилерия при експлоатацията на гаубици Д-30 (максимална далекобойност: 15 400 м) и САУ 2С1 "Гвоздика" (максимална далекобойност: 15 200 м)", се казва в съобщението.

 

 

Поръчката на украинското министерство на отбраната е била предшествана от заводски изпитания, при които "Укроборонпром" е потвърдил необходимите тактико-технически характеристики на снаряда - здравина на снаряда при изстрел, устойчивост на снаряда, максимална далекобойност, проверка на точността на стрелбата, пълнота на взрива на снаряда, гласи още информацията.

"Характерно е, че при тези снаряди броят на осколките значително надвишава този при стандартния "съветски" образец", обяснява концерна.

Въпреки че не е изрично споменато в съобщението на украинската държавна компания коя точно е производителката, то в края на февруари Ню Йорк Таймс отбеляза, че България е възстановила производството на 122-милиметрови изстрели в Костенец.

NYТ разĸaзa ĸaĸ 2 умиращи български градчета възкръснаха от износа на оръжия и боеприпаси за Уĸpaйнa 

"Инвазията на Русия в Украйна превърна оръжията и боеприпасите от съветските времена в критично важни материали, докато Западът се опитва да достави на Украйна мунициите, от които се нуждае, за да спре нападението на Москва. И така през януари, 35 години след като последните 122-милиметрови снаряди напускат завода в „Терем“, компанията възобнови производството", пише американското издание.

 Възстановяването на спрения отдавна военен завод се е случило в рамките на програма на страните от НАТО за осигуряване на ВСУ с достатъчно боеприпаси от съветски образци, се посочва в статията.

 Телеграм каналът на руския военен кореспондент Поддубний Z/O/V  също съобщи, че България е увеличила производството на боеприпаси за нуждите на ВСУ, като е разконсервирала производствените мощности в Костенец.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук