Прокуратурата ще разпита Ахмед Доган по твърденията на Керим Караали, че ДПС са посрещали мафиоти и са осъществявали петролни сделки с тях. Това заяви наблюдаващият прокурор Роман Василев, който очаква проверката да завърши до 20 дни, но се надява резултатите да останат секретни за пред медиите. Все още не е ясно кога точно ще бъде разпитан лидерът на ДПС.
Изнесените данни за ДПС от Караали се проверяват от Софийска градска прокуратура, каза наблюдаващият прокурор Роман Василев. Той е дал разпореждане да се проверят всичките факти и да се изискат писмените доказателства. Ще бъдат разпитани всички визирани лица и чак тогава може да се образува досъдебно производство. Ще бъдат снети обяснения от всички лица, включително и от Ахмед Доган.
"Все пак нещата са още на етап проверка и няма да му се иска имунитета", обясни Роман Василев. Резултатите от проверката ще са известни до 20 дни, но няма да се обявяват в пресата, за да не стават спекулации. "В медииното пространство се знае, че аз съм най-лошият прокурор, дали ще загубя доверието на още една партия няма да ми е за пръв път", коментира Василев в отговор на въпрос дали го притеснява фактът, че проверява ДПС, която е една от управляващите партии.
Заместник-градският прокурор каза още, че не знае за разработка "Лиани", защото при обвинителите тези документи не се завеждат с подобни имена.
Агенция БЛИЦ припомня, че според Караали в ДПС са работили с политици, бизнесмени и мафиоти. Партията била посредник на руския "Газпром" за петролни сделки с Турция. В касата на ДПС влизали пари без документи "от разни фирми", "рушветни пари", заяви преди дни Керим Караали, който е ръководил "Бизнес център на ДПС", чрез който партията се е финансирала. По думите на Караали в партията посрещали мафиоти.
/Милан Николов, БЛИЦ