Оказва се, че две кафета и един хляб могат да струват 10 лв. Това се случва в павилиона в Дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци. 32-годишен алжирец, който е там повече от година, решава да направи скрита камера, за да покаже нередностите при пазаруване от единствения магазин, съобщава БНТ.

Центърът в Бусманци е от затворен тип, тоест, няма как хората вътре да излизат навън като нас да си пазаруват откъдето пожелаят. Заради пандемията свижданията са забранени, така че не могат да разчитат и на близки да им се внесе храна. Освен хляб за 5 лв., там се продават и акцизни стоки – цигари между 7-8 лв. за кутия сравнително популярни марки.
 

Плащанията може да се правят и с евро, но касови бележки не се издават, твърди нашият герой в репортажа. Общо взето надценката на различните видове стоки варира, като при киселото мляко, например, достига около 400 процента.

Скандален видеозапис разкрива нередности в Центъра за временно настаняване на чужденци в Бусманци. Затова алармираха обитателите на дома. С кадрите разполага само БНТ. В институцията има павилион, в който един хляб се продава на цена от 5 лв., а акцизни стоки - на завишени цени.

Видеозаписът е направен от един от обитателите на дома за временно настаняване. Кадрите от сряда разкриват ценоразписа на част от стоките, продавани в павилиона в "Бусманци". На тях се вижда група чужденци, която отива за различни стоки в единствения търговски обект в центъра.
 

За сравнение – цената на един хляб от същия вид в търговската мрежа е малко под 2 лв. От клипа на мигрантите разбираме, че и цигарите, продавани там, са на завишени цени – различните марки струват между 7 и 8 лв.Според закона - цените на цигарите са фиксирани, защото са акцизна стока, следователно не би трябвало да се продават на по-високи или по-ниски стойности.

Според чужденците ценовите амплитуди и на други стоки са доста големи. Във звуковите файлове, които ни изпратиха, хората твърдят, че кофичка кисело мляко от 400 грама се търгува на 4 лв. Шампоан за коса може да се закупи на 45 лв.
 

На същата цена излиза и килограм течен шоколад. Изключително завишена цена има и килограм захар във въпросния павилион. Килограмът излиза 20 лв., но се продавало на пластмасови чаши по 4 лв., твърдят още чужденците. По 2 лева за бройка се продават домати, краставици и лук.

Срещу силно завишените цени авторът на клипа твърди, че не се издават касови бележки. Човекът, направил кадрите, ни изпрати и жалби, за които казва, че са изпратени до началника на Центъра. В тях са описани цените и недерностите при пазаруване.

И още нещо интересно. Въпреки плановете у нас еврото да бъде въведено като платежно средство от 1 януари 2024 година, то в този павилион това вече е направено. От записа става ясно, че мигрантите могат да плащат и в евро, но по собствен валутен курс на магазинчето.Центърът в Бусманци е от затворен тип и хората в него нямат право да излизат.

Към тези домове обикновено се насочват мигранти, наскоро заловени по границата и чакащи документите си за статут на бежанци.

Отправихме запитване до МВР за въпросния ценораспис на стоките. Поискахме и среща с началника на Дома за временно настаняване, за да го попитаме знае ли какви са цените и как се определят?

звестно ли е на началника, че в обекта се обменя валута, по различен курс от официалния? Кой и как осъществя контрол на дейността на търговския обект ? За сега отговор от вътрешното министерство още няма.

Въпросите ни засега остават без отговори. Надяваме се да ги получим в най-скоро време от вътрешното министерство. И да обяснят, ако е така – защо е така и обратното, ако не е така, как е в действителност.