Заради предстоящият събор на Рожен, от Агенция „Пътна инфраструктура“, предприемат редица мерки по организация на движението. 

От днес отпада забраната за движение на моторни превозни средства с маса над 3,5 това по пътя Пампорово-Смолян, което ще е в сила до 22 юли - понеделник) О 6:00 часа, на 19 юли - петък до 6:00 часа, на 22 юли - понеделник ще бъде ограничено движението на моторни превозни средства по пътя от отклонението за к.к. Пампорово до село Соколовци.

Алтернативният маршрут за движение на транзитния трафик е Проглед - к.к. Пампорово-Смолян-Соколовци и обратно. Очаква се движението по пътя Пловдив-Смолян да бъде натоварено и поради това на шофьорите на товарни автомобили се препоръчва да използват обходни маршрути:Пловдив - Кричим - Девин - Стойките - к.к. Пампорово - Смолян и обратно, както и Пловдив-Кърджали-Ардино-Смолян и обратно.

АПИ призовава шофьорите да се движат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки пътна сигнализация и указанията на контролните органи.

Организаторите на събора са предвидили и няколко буферни паркинга, за желаещите да посетят събора, като те са в Чепеларе и Пампорово, като има подсигурен и обществен транспорт за гостите на събитието. 

Освен това, от 18 до 20 хиляди паркоместа  са предвидени за посетителите на събора.