На 16-и и 17-и ще се проведе международно въздушно учение по линия на НАТО Swift Response. То ще е на летище Чешнегирово, като в него се очаква да вземат участие 500 военнослужещи и множество летателни апарати, съобщиха от Областната управа, информира marica.bg

Въздушно-десантната операция ще се проведе в реални условия с десант на парашутисти и спускане на техника от въздуха. В учението ще има и нощни скокове на парушитисти в диапазона от 24 до 3 часа.

За да се избегне напрежение и стрес сред местното население и хората от близките села, в Чешнегирово вече са раздадени флаери, каза кметът Христо Атанасов. В тях е обяснено подробно за предстоящото учение на военните. Атанасов обясни, че голяма част от местното население е свикнало с ученията на военните на близкото летище и това не би ги стресирало.

Още през март стана ясно, че многонационалното учение "Black Sea/Balkans Regional Exercises 2019" ще се проведе на летището в Чешнегирово. Тогава бе обявено, че в учението на територията на Република България се планира да вземат участие военнослужещи, щабове и военни формирования с щатно въоръжение, снаряжение и бойна техника от въоръжените сили на България, САЩ, Албания, Великобритания, Франция, Италия, Канада, Македония и Украйна.

С министерска заповед беше възложена организацията за подготвяне на площадката на летището за десантиране. В изпълнение на това бяха проведени две рекогносцировки, в които са взели участие представители на дирекция "Операции и подготовка", главна дирекция "Инфраструктура на отбраната".

От запознаването с обстановката тогава стана ясно, че районът на площадката, планирана за стоварване на тактически въздушен десант, са прораснали дървета и храсти.

Дърветата бяха с височина около 3-4 метра, а съгласно изискванията, за да бъде сертифицирана площадката за десантиране, е необходимо да няма растителност, като дори пъновете на отсечените дървета трябва да са изкоренени, за да се гарантира безопасността на военнослужещите. Крайният срок за изпълнение на почистване на площадката бе 26.03.2019 г. За целите на многонационалното учение беше отворена обществена поръчка за дейностите по разчистване.

Днес летището е подготвено и пистата готова за учението, коментираха запознати.