Розопроизводителите са в безизходица. Единственият начин да бъдат конкурентно способни на пазара и да оцелеят е да им се окаже национална подкрепа и това трябва да стане от страна на държавата.

Това заяви пред БЛИЦ един от големите розопроизводители в Карловско - Зорница Ранчева. Тя и съпругът й отглеждат в село Московец 200 декара рози. Днес екипът ни завари трактори да изкореняват част от маслодайните насаждения. "Нямаме друг избор, ние сме на ръба на оцеляването.

Розопреработвателите ни предлагат около 2-2,10 лева на килограм цвят, а това всъщност е цената, на която ние трябва да го продадем, или това означава, че работим на нула, без да слагаме нашия труд, осигуровки, данъци и всичко, което е задължително", обясни Ранчева пред медията ни. Проблем има и с берачите, които отказват да стигнат до нивите с гюла, ако не им се даде цена поне 1 лев на килограм. Земеделските стопани обаче са категорични, че няма как да плащат повече от 70 стоитнки на килограм цвят. Заради това се опасяват, че ще останати без берачи. 

Розоварните отказват да изкупят цялата продукция, защото имат останало розово масло от минали години заради схвърхпроизводството на гюл. Което пък на практика означава, че браншът ще търпи големи загуби, тъй като половината градини в страната няма да бъдат обрани и цветето ще изсъхне на храстите, без да бъде използвано по предназначение. 

Иначе розопроизводителите са готови да осигурят всички необходими условия за безопасност на работниците заради КОВИД-19, но е съмняват, че ще имат достатътъчно такива, тъй като берачите заминават за чужбина. 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ
Оператор: Любомир БАКЪРДЖИЕВ, БЛИЦ