Абитуриентът Мартин Стойков от техникума по ЖП транспорт „Христо Смирненски“ в Карлово получи заслужени аплодисменти от прокурори, полицаи и свои връстници. 18-годишното момче е предодвратило три престъпления. В края на миналата година около 20 часа Мартин станал свидетел на битово зверство. За пореден път възрастен мъж се прибрал пиян у дома си, започнал да псува, да заплашва с убийство и да бие съпругата си. Уплашената жена избягала на улицата. Имало много сеирджии, които безмълвно и безучастно наблюдавали агресора, който с метална тръба преследвал  жена си и се опитвал да я удря. Мартин реагирал мигновено, намесил се, застанал между тях. Жертвата отново побягнала, пияният съпруг започнал побягнал след нея. Мартин се затичал след тях, пак се намесил. Редовно пияният съпруг пребивал жена си, става ясно по-късно. Сега той вече е осъден на 1 година и 4 месеца условно и има заповед да не посяга отново на половинката си. 
Това не е единственият героизъм на момчето, което мечтае да работи в Криминална полиция и вероятно ще кандидатства в Полицейската академия. Преди време станал свидетел на кражба на портмоне. Подгонил апаша, предодвратил престъплението. Дошла полиция и със съдействието на бъдещия си колега престъпникът бил задържан. 

Вчера в Районна прокуратура Карлово се проведе Ден на отворените врати. Ръководителят на институцията прокурор Димитрина Шекерева беше поканила младежа на среща там. Освен него бяха поканени и 15 ученици от СУ „Васил Левски“ В Карлово. „Това са деца с изявени интереси към правото“, обясни прокурор Шекерева.

Тя разказа, че пред сградата на прокуратурата учениците са имали възможност да разгледат подвижна криминалистична лаборатория, която са наблюдавали с любопитство и засилен интерес. Инспекторът от ДПС в РУ Карлово Дени Юнаков и двамата млади прокурори Димитър Димитров и Кирил Мавродиев са разяснили на младите хора спецификата на работата съдебната власт, а на Мартин прокурор Шекерева е връчила от нейно и от името на колегите си благодарствено писмо. 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ