Ден на национален траур е за жертвите на жестокия инцидент в шуменското село Хитрино, при който след взрив на влакова композиция със цистерни загинаха осем души, а близо 30 бяха ранени. В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина. В болницата в Шумен остават 8 хоспитализирани пациенти от Хитрино.
Трима от тях са в реанимация, но всички са в стабилно състояние. 14 от жителите на селото, които вчера бяха евакуирани, остават настанени в кризисния център в Шумен. Останалата част от жителите намериха подслон при близки, познати и роднини.

Цялото село беше евакуирано и бе обявено бедствено положение поради мерки за сигурност и заради рисковата операция, която беше започната - претоварване на съдържанието от дерайлиралите цистерни в други.

Продължава източването на взривоопасните продукти от цистерните. Прехвърлянето на съдържанието на една цистерна отнема около 4 часа. Чака се да дойдат два крана от Румъния, които да вдигат разтоварените цистерни и до подпомогнат работата. Операцията може да отнеме до 10 дни.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ЗА ТРАГЕДИЯТА В ХИТРИНО!