Десетки незрящи живеят при ужасяващи условия. Рушащите се тавани, кофи вместо тоалетни и насекоми – в такива условия живеят те. Общежитието за хора с увредено зрение в Пловдив не е ремонтирано от години, предава Нова телевизия.

Икона посреща на входа на една от стаите в общежитието, защото там хората вярват, че само Бог не ги е забравил. Там живеят незрящи, които преди са работили в предприятията за работници с намалено зрение. Много от тях остават слепи след трудови злополуки.

Който успее да задели пари, си прави ремонт сам, което е в разрез с договора за наем. Затова много от хората нямат собствени баня и тоалетна.

На всеки етаж в общежитието има по една обща тоалетна. Много от незрящите обаче не я използват по хигиенни причини. Затова се справят с подръчни средства.

Много от хората, които живеят в общежитието, не пожелаха да застанат пред камерата на NOVA, защото се страхуват, че могат да бъдат изгонени. Наемът за стая е 11 лв. на месец, плюс разходи за ток, вода и сметка за отопление.

Сградният фонд се поддържа от Съюза на слепите в България, който от своя страна получава държавна субсидия. За 2018 г. тя е 628 000 лева. Бюджетът се допълва и от наеми. В съседство на окаяното общежитие име няколко платени паркинга, средствата от които също отиват в централния бюджет на Съюза.