Кметът Димитър Николов е провел днес онлайн заседание на общинския противоепидемичен щаб, съобщи той при визитата си в детска градина „Звездица Зорница” в Бургас, където ще бъдат приети децата на бургаските лекари, съобщава "Флагман".

Николов отчете, че днес са разкрити 160 ковид легла, с което общия брой става 440 и това е глътка въздух за бургаското здравеопазване.

„Мощно се включи УМБАЛ-Бургас, както и МБАЛ "Бургасмед" в ж.к.”Меден рудник”. От утре допълнителни легла ще осигури, включително и интензивни и УМБАЛ „Дева Мария”.


Имаме малки логистични проблеми, свързани с недостиг на лекарства в някои от болниците. Обобщаваме справката и чрез РЗИ искаме съдействие от Министерството на здравеопазването”, каза Николов пред журналисти.

Относно натиска върху триажния център пред УМБАЛ Бургас, кметът благодари на лекарите, които работят там и подчерта изключителната им роля в борбата с пандемията.

Той уточни, че в днешната срещата на общинския противоепидемичен щаб са се включили управители на ДКЦ-та и МЦ-та в Бургас, които са поели ангажимент да осигурят ковид зони и на тях е възложена комуникацията с личните лекари.

„Използвам Вас, за да отправя призив към бургаските общопрактикуващи лекари да се включат в ковид зоните към самите поликлиники, включително и към триажните центрове.

Общината ще им осигури допълнително тези 1000 лева, които се осигуряват за медиците на първа линия. Ако има желаещи, ако трябва буквално на мен да се обадят. Средствата са подсигурени, имаме нужда от помощта им”, призова Николов.