Районна прокуратура - Свиленград наблюдава бързо производство срещу родител, оставил малолетните си деца без надзор и достатъчно грижи и с това създал опасност за тяхното физическо развитие – престъпление по чл. 182 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Това съобщават от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Пловдив

На 11 март 2020 г. към 16 часа на тел. 112 бил подаден сигнал, че две деца – момче, на 5 г., и момиче, на 4 г., брат и сестра, се изгубили, след като преди това били тръгнали към сметище, намиращо се между с. Георги Добрево, обл. Хасково и гр. Любимец.

Децата живеели с родителите си в с. Георги Добрево. Около 14 часа те тръгнали, заедно с по-големия си брат, на 11 г.,  към сметището.

Там започнали да играят и да се гонят, като 5-годишното момче и 4-годишното момиче, се отправили към близка гориста местност, а по-големия им брат тръгнал в друга посока. По-късно той ги потърсил, но не успял да ги открие и се върнал обратно.

През това време майката на децата, която полагала грижи за тях, заедно с бащата, били в друго близко село. Сигнал за изчезването на децата е подаден от 16-годишно момче, техен роднина. 

Незабавно е създадена организация по установяването и издирването, в която са участвали всички полицейски служители от РУ на МВР-Свиленград и Участък „Полиция“ – гр. Любимец, както и  колегите им от ГПУ-Свиленград. Издирването е продължило цяла нощ с помощта на две полицейски кучета.

Днес, 12 март 2020 г., около 8 часа, децата са били намерени в гориста местност край с.Ерусалимово, общ. Любимец,  във видимо добро здравословно състояние. Те ще бъдат обстойно прегледани в местната болница. За случая ще бъдат уведомени социалните служби. Бързото производство ще приключи в законния срок.